Кламер БГ - Новини: Спецпрокуратурата разби група за източване на пенсионния фонд

Спецпрокуратурата разби група за източване на пенсионния фонд

България

|
Пет, 08 Март 2019г. 17:15ч.
Спецпрокуратурата разби група за източване на пенсионния фонд

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха група за източване на пенсионния фонд на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия и БНТ в петък.

Акцията е била проведена по-рано сутринта в София и Силистра. Задържани са над 10 души. Сред заподозрените е и директорът на Териториалното поделение на НОИ в Силистра Милен Пенчев. В неговия дом е извършен обиск, каза Иван Гешев.

Групата е действала от години и се разследва за източване на бюджета на НОИ с фалшиви данни за пенсия. Услугата струвала 10 000 лева, стана ясно от обясненията на заместник-главният прокурор.

Схемата била следната – с неистински документи за трудов стаж на лицата са отпускани пенсии. Те не са имали необходимия стаж за това. След това групата задържала дебитната карта на пенсионирания с фалшиви документи, докато не изтегли от сметката му 10 000 лв. Това е била цената на услугата, описа схемата Гешев.

"Примерно в мина, без ти да си работил там, хората се пенсионират като миньори, получават максимум пенсия. Задържа дебитната карта, по която се получава пенсията, докато не си изтегли представител на групата 10 000 лв., колкото струва услугата, да я наречем по този начин, отложено плащане. Значи ако получаваш 500, всеки може да сметне колко време да седи тази карта. Тези пари не отиват в хора, които наистина са работили, в хора, които наистина са инвалиди", каза Гешев

От МВР допълниха още, че групата е работила и с фалшиви решения на ТЕЛК за получаване на пенсия.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че работата по случая продължава.

Относно задържаният шеф на НОИ в Силистра той заяви, че "без него няма как да се извърши всичко".

"Ако бъде доказан случаят в НОИ-Силистра, ще покаже до каква наглост могат да достигнат злоупотребите в социалната система", заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи, че трябва органите да си свършат работата. По думите му, ако говорим за служители в рудодобива, техните пенсии били прилични и ако се прави от години, това може да доведе загуби от милиони левове.

"Потърпевша е държавата. Всички български граждани са потърпевши. Защото се източва бюджетът на НОИ", каза още Иван Гешев.

mediapool.bg