Кламер БГ - Новини: МОСВ призова да се внимава с огньовете за Сирни Заговезни

МОСВ призова да се внимава с огньовете за Сирни Заговезни

България

|
Пет, 08 Март 2019г. 17:30ч.
МОСВ призова да се внимава с огньовете за Сирни Заговезни

Заради традицията за палене на огньове на християнския празник Сирни Заговезни, наречен още Поклади, който тази година е на 10 март (неделя), екоминистерството и регионалните екоинспекции призоваха да не се хвърлят в ритуалните пламъци автомобилни гуми, масла и други лесно запалими материали, които при горене отделят вредни емисии в атмосферата. Свободното им горене е забранено и има глоби за нарушаването на ограничението.

За маловажните случаи санкцията е от 10 до 50 лв. с издаване на фиш на място, а за по-сериозните нарушения наказанието е от 2 хиляди до 5 хиляди лева, посочват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

Ведомството напомня на кметовете да предприемат мерки да не се горят гуми и други боклуци при отбелязването на Сирни Заговезни. За неупражнен контрол от тяхна страна ги заплашва глоба от 1400 до 4000 лева.

МОСВ напомня също за опасността от възникване на пожари в защитените територии и заетите от естествени екосистеми с висока природозащитна стойност територии.

"Затова призоваваме да не се пали огън извън определените и обозначени за това места, да не се разпалват и хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и други запалителни течности. За да се избегне възникването на пожари, не трябва да се горят също сухи треви и растителни отпадъци извън определените места", допълват в съобщението си от министерството.

mediapool.bg