Кламер БГ - Новини: Собственикът на "ТАД Груп" вече е задържан в следствието

Собственикът на "ТАД Груп" вече е задържан в следствието

България

|
Вт, 30 Юли 2019г. 14:15ч.
Собственикът на "ТАД Груп" вече е задържан в следствието

Собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров бе арестуван във вторник сутринта на Летище София и конвоиран в следствието, където е задържан за 72 часа.

Той беше обявен за издирване с европейска заповед за арест в рамките на досъдебното производство, което се води срещу него, търговския директор на фирмата и служителя ѝ Кристиян Бойков във връзка с източените от НАП данни.

Тодоров е бил задържан от служители на гранична полиция, след като минал през задължителната проверка на личните документи, която се извършва на летището, съобщава БНР.

Иван Тодоров беше в чужбина и беше заявил, че ще се върне доброволно. Тодоров замина за Канада след избухването на скандала, обясни, че това е планирано служебно посещение и че ще съдейства на властите в страната при разследването на случая.

Компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор във фирмата Георги Янков са обвинени в тероризъм. Двамата обаче бяха пуснати срещу парична гаранция.

При хакерската атака срещу НАП бяха източени данни за над 5 млн. души. Първоначалните твърдения на прокуратурата бяха, че 20-годишния IT- специалист Кристиян Бойков, който бе арестуван и освободен, е действал сам.

В началото управляващите определяха ситуацията като не особено голям проблем. Миналата седмица зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров, лансира друга теза - видя в източването на данните заговор за киберизнудване и координирана атака срещу държавата. Гешев намери връзка и между пробива в НАП и действията на извънпарламентарната дясна опозиция.

След това разследващите стигнаха до новото обвинение – за тероризъм, свързан с киберпрестъпление, извършено от Бойков и шефовете на фирмата за киберсигурност ТАД Груп, в която той работи.

Очаквайте подробности

mediapool.bg