Кламер БГ - Новини: Кой е "ДП" в документите по делото "КТБ"?

Кой е "ДП" в документите по делото "КТБ"?

България

|
Вт, 30 Юли 2019г. 15:57ч.
Кой е "ДП" в документите по делото "КТБ"?

"В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема, затова не сме го посочили в това изложение".

Така през лятото на 2017 г. наблюдаващият разследването за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) прокурор Иван Гешев обяснява отсъствието на депутата от ДПС Делян Пеевски в кориците на делото. На същото събитие Гешев произнася и други популярни фрази – че освен Пеевски в делото ги няма и Путин, и Обама. Както и че разследването било все едно да кацнеш с дизелов двигател на Луната.

Гешев "забравя" и друго – още през 2009 г. прокуратурата проверява как Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили част от медиите си. Изводът на прокурора Ангел Илиев е – с кредити от КТБ. През 2017 г. Гешев, който твърди, че е най-запознатият със схемите в КТБ, пита: "Кой беше Ангел Илиев?". И заявява, че за първи път чува за подобна проверка. Две години по-късно твърди същото.

Името на Пеевски обаче се появява много пъти в документацията, иззета при разследването КТБ. Това става ясно от документи, публикувани от представителя на Антикорупционния фонд Николай Стайков във фейсбук. Въпреки това политикът от ДПС не е разпитан нито веднъж.

Медийният магнат се споменава в ръкописни бележки на банкера Цветан Василев, а инициалите "ДП1" фигурират и във всекидневната справка, която шефът на КТБ е получавал от главния счетоводител на фирмите си Бисер Лазов. В момента Лазов е основен прокурорски свидетел по делото и неведнъж разказа пред съда, че всеки ден е давал на Василев справка за активите и пасивите на банката. В една от тях срещу инициалите "ДП1" са посочени над 575 млн. лв.

Ръкописна бележка за кредитите на Пеевски/Кръстева

Всекидневната справка, която е получавал Цветан Василев

От друг документ става ясно, че Пеевски е летял с частния самолет на Василев. Въпросната справка е изготвена от финансовото разузнаване на ДАНС по разпореждане на прокуратурата. Документът е от 2015 г. По това време разследването за фалита на КТБ е далеч от финалната права. То ще приключи две години по-късно.

Справката от финансовото разузнаване на ДАНС.

"ДП защо не го търсиш", е текстът на друга бележка от КТБ. Сред публикуваните документи има и имейл до Георги Зяпков, някогашен шеф на кредитирането в КТБ, а в момента – подсъдим по делото за източване на банката. До него е изпратена справка за "местната подсъдност на групата на ДП", т.е. кои съдилища би следвало да гледат споровете по събирането на дългове от кръга от фирми.

Предходен проблем със злополучно изскочили инициали "Д.П." - в тефтерите за политически поръчки на бившия шеф на комисията за конфликт за интереси Филип Златанов, бе успешно "овладян" от разследващите чрез преправяне на инициалите на "10" и последващо "изчезване" на самите тефтери.

Преди това стана ясно, че прокуратурата е укрила няколкото страници, на които освен инициалите "Д.П.", фигурира и името на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Златанов потвърди, че инициалите "Д.П." са фигурирали в бележките му. Самата прокуратура обаче така и не обясни как тези инициали изведнъж се появиха под формата на числото "10" в показните слайдове, прожектирани в присъствието на цялото ръководство на държавното обвинение на 17 юли 2013 г.

Данните, сочещи финансова връзка на Пеевски с бившия му ортак Цветан Василев, са втората серия документи, която Стайков публикува. Миналата седмица той показа документи, от които става ясно, че издателят на ПИК Недялко Недялков е получавал чрез КТБ пари от офшорни фирми.

mediapool.bg