Кламер БГ - Новини: Смут в системата заради евентуалното връщане на част от учениците в клас

Смут в системата заради евентуалното връщане на част от учениците в клас

България

|
Вт, 28 Апр 2020г. 14:23ч.
Смут в системата заради евентуалното връщане на част от учениците в клас

Идеята за частично отваряне на училищата до края на годината предизвика смут сред родители и синдикати. Причината е притеснението, че няма как да се спазват мерките за социална дистанция, децата да стоят с маски по няколко часа на ден или да избягват да докосват повърхностите в училище. Преподаватели и синдикати също се притесняват, че това може да доведе до разпространение на коронавируса, а голяма част от учителите са в рисковата група.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че е възможно в клас за малко да се върнат физически седмокласниците и дванадесетокласниците, за които предстоят и важни изпити. Останалите ученици може да завършат годината дистанционно.

От понеделник беше пусната петиция срещу възможността за отваряне на училищата дори само за някои випуски и при засилени мерки за безопасност като по-малки класове, разстояние между учениците в стаите и носене на маски. В нея се настоява единствено учениците от VII и XII клас да се върнат в класните стаи, но единствено за предстоящите изпити за кандидатстване в гимназия, както и за матурите. Появиха се предложения и за по две дати за изпитите.

До момента петицията е подписана от над 3000 души при над 600 000 ученици .

От Синдиката на българските учители заявиха в понеделник, че връщането на учителите в училище трябва да е пожелание, тъй като голяма част от тях са в рисковата група. Според лидера на синдиката Янка Такева имало и нужда от сериозна подготовка и едва ли отварянето на класните стаи можело да стане преди 26 май.

От другия учителски синдикат - "Образование" към КТ "Подкрепа", заявиха, че е задължително учебната година да завърши с дистанционно обучение.

"Учителите в "Подкрепа" и нашите симпатизанти смятат, че 12 клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при повеждането на матурите да присъстват физически. Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас", пише в позицията. Същото е мнението и по въпроса със седмокласниците.

Проблем при възобновяването на часовете в училищата била и липсата на транспортни връзки с малките населени места, което ще затрудни връщането в клас и на ученици, и на преподаватели.

Освен това щяло да има проблем, ако един учител трябвало да преподава едновременно на място в училище и дистанционно.

От синдиката предупреждават също, че вероятно много учители ще се откажат от това да са квестори на предстоящите изпити, за да избегнат риска от заразяване с коронавирус.

От синдиката се обявяват и против отварянето на детските градини преди "трайно стабилизиране на заболеваемостта на достатъчно ниски равнища". Дори тогава трябвало децата в групите да бъдат по-малко.

До момента няма окончателно решение дали и кои ученици ще се върнат в клас до края на учебната година, нито кога и как ще бъдат отворени детските градини. По неофициална информация се проучва възможността за отваряне на забавачки само за хора, които работят на първа линия, както и за деца на самотни родители, които трябва да се върнат на работа. Дали обаче ще има преподаватели, които да искат да работят в такива градини, както и дали родителите са склонни да пуснат децата си, на този етап не е ясно.

Предстои и изясняване на въпроса с датите на провеждане на изпитите след VII и XII клас, както и кои теми ще отпаднат от тестовете. Изпитите вероятно ще са през юни. Освен това трябва да се вземе решение и за националното външно оценяване в края на IV и на X клас. Към момента от образователното министерство твърдят, че няма основание за отпадането на тези изпити. Те са вход за други училища, но това засяга доста по-малко деца в сравнение с изпитите за гимназия и матурите.

mediapool.bg