Кламер БГ - Новини: След случая "Пелов" шефът на "Изпълнение на наказанията" бил наказан да стане зам-шеф

След случая "Пелов" шефът на "Изпълнение на наказанията" бил наказан да стане зам-шеф

България

|
Пон, 25 Юни 2018г. 09:57ч.
След случая "Пелов" шефът на "Изпълнение на наказанията" бил наказан да стане зам-шеф

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор шефът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и така от директор е станал заместник-директор в същата агенция. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Цецка Цачева в понеделник пред бТВ.

По думите й 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Тя добави, че проверката по случая е констатирала груби нарушения, включително фаворизиране на някои затворници, както и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало конкретната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. Тя уточни, че Свилен Цветанов от години е в системата, “много преди нея”.

“Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му…Няма недосегаемо лице”, коментира Цачева.

По повод случая с последния избягал затворник, Цачева коментира, че ще инициира законодателна промяна за полагането на труд от лишени от свобода.

“Това за мен са големите въпроси – кога едно лице може да полага труд на открит обект? Преценката на кого е?”, коментира Цачева.

По думите ѝ оценката на социалния работник, който е трябвало да прецени състоянието на затворника, несъответства с личността на лишения от свобода.

За охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица. “Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, категорична е Цачева.

“Очаквам днес, най-късно утре, да получа пълна информация по проверката относно начина, по който този затворник е пуснат да работи навън, фирмата, където е работел и как се е осъществявал там контролът”, каза Цачева.

Министърът на правосъдието уточни, че има случаи на “отклонили се” след работа затворници, но в последните години те значително намаляват. За миналата година били само пет. По думите на Цачева проблеми в тази сфера има, но политиките, които се изпълняват, и финансирането, което се отпуска, показват, че се работи в правилната посока за подобряване на системата.

Тя изрази благодарности към жената, която е станала заложник на избягалия от Ловешкия затвор, както и похвали поведението на полицая, подал сигнал до органите на реда къде се намира той.

mediapool.bg