Кламер БГ - Новини: Симеонов отличен като "Човек на годината" от българите в Украйна

Симеонов отличен като "Човек на годината" от българите в Украйна

България

|
Пет, 14 Дек 2018г. 14:55ч.
Симеонов отличен като "Човек на годината" от българите в Украйна

Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов ще получи награда "Човек на годината-2018" на Асоциацията на българите в Украйна.

Това са съобщили с официално писмо от българската общност, информираха в петък от пресцентъра на НФСБ.

Симеонов е предложен за наградата от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия. Според правилата на конкурса те са изпратили на асоциацията подробна характеристика за живота и дейността на Симеонов.

През ноември с решение на конкурсната комисия на асоциацията той е бил утвърден като номинация.

Наградата ще му бъде присъдена "за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност".

Церемонията по награждаването ще бъде в Одеса на 15 декември.

Конкурсът "Човек на годината" на Асоциацията на българите в Украйна е учреден през 2002 г.

"Конкурсът цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на техните културни, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България“, пише в сайта на Асоциацията на българите в Украйна за конкуса.

За последните 16 години почетното звание е присъдено на повече от 200 забележителни личности, предани на делото за възраждане на духовността и културата на българите.

mediapool.bg