Кламер БГ - Новини: Болница "Сърце и Мозък": Никога не сме селектирали пациенти според цената на пътеките

Болница "Сърце и Мозък": Никога не сме селектирали пациенти според цената на пътеките

България

|
Пет, 14 Дек 2018г. 16:29ч.
Болница "Сърце и Мозък": Никога не сме селектирали пациенти според цената на пътеките

Кардиохирургичният екип на болница “Сърце и Мозък” отрича да селектира пациенти според цената на клиничните пътеки и се е почувствал засегнат от назоваването му като пример за лечебно заведение, в което съотношението скъпи-евтини клинични пътеки в кардиохирургията е значително в полза на скъпите.

При представянето на Инедкс на болниците на 12 декември водещи специалисти изразиха притеснение от съществуващи диспропорции в работата на лечебните заведения в областта на кардиохирургията и ортопедията.

От болница “Сърце и Мозък“ изразяват несъгласие с някои от направените квалификации, поради което публикуваме без редакция правото им на отговор:

Кардиохирургичният екип на МБАЛ “Сърце и Мозък”, Плевен, ръководен от проф. Владимир Данов, е изненадан от опита за набеждаване и разпространяване на фалшиви новини от проф. Генчо Начев, с изказването му, че болницата работи само по скъпи пътеки, с което се внушават съмнения относно отчитането на дейностите към НЗОК.

В Плевен, при нас идват пациенти от Северна България и от цялата страна, дори от съседните държави и западноевропейски граждани. Стремим се да няма дълъг списък на чакащи и разбира се поемаме всички, спешните с предимство, но никога, абсолютно никога не сме селектирали пациентите дали са лекувани по скъпи, средно скъпи или нископлатени патеки. Много и много тежки случаи са оперирани в нашата модерна кардиохирургия и хибридна неврохирургия. Имаме отлични резултати.

Необоснованото и злонамерено твърдение на проф. Генчо Начев е в противоречие с представената от проф. Петко Салчев пред Българското дружество по кардиохирургия презентация “Индекс на болниците - кардиохирургия”, която въобще не съдържа разпространените чрез вашата уважавана медия фалшиви новини.

Също не е ясно от къде проф. Начев разполага с подобна информация за драматично различни съотношения в две болници на скъпи и евтини кардиологични пътеки, защото подобни данни не съществуват в презентацията, нито е ясна формулировката на скъпи и евтини, кардиологични или кардиохирургични и т.н. Подобни объркани и неясни изявления вредят на слушателите и пациентите, при положение, че статистическите данни са ясни.

По КП 116 на първо място по отчетени дейности е МБАЛ Токуда София, по КП 119 абсолютен първенец е УСБАЛССЗ Св.Екатерина София, а по КП 120 – УМБАЛ Св.Георги, Пловдив. По най-скъпата КП 120 МБАЛ „Сърце и Мозък”дори не присъства в първите три болници по отчетени дейности и получени пари от НЗОК – УМБАЛ Св.Георги, Пловдив, УСБАЛССЗ Св.Екатерина София и МБАЛ Токуда София.

Ръководството на МБАЛ “Сърце и Мозък” подкрепя идеята за проверка и анализ на болниците, които са получили най-големи суми от НЗОК за кардиохирургични операции.

Уникалността на болница “Сърце и Мозък” в Плевен - с висока експертиза на медицинските екипи, обучени и с опит от Германия и Франция, в постоянна научна и изследователска връзка с водещи световни центрове – предизвиква разбираемо завист и озлобление сред заварени бивши светила. Високотехнологични и щадящи за пациента оперативни методи, среда и апаратура гарантират високи клинични резултати. За нас пациентът винаги стои на първо място и вече предизвикахме всенародното възхищение на всички български непредубедени лекари.

Изпълнителен директор

Д-р П.Диновска

mediapool.bg