Кламер БГ - Новини: Сергей Станишев бе преизбран за председател на ПЕС

Сергей Станишев бе преизбран за председател на ПЕС

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 21:48ч.
Сергей Станишев бе преизбран за председател на ПЕС

Сергей Станишев беше избран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за трети мандат с 270 гласа "за", 23 "против и 29 "въздържал се".

На конгреса на европейските социалисти в столицата на Португалия Лисабон Станишев беше единственият кандидат.

Въпреки че лидера на БСП Корнелия Нинова не присъства на конгреса, там е 10 членна делегация от БСП, която гласува единно за него.

”Европейският проект е атакуван от две страни: от една страна – войнстващите популисти от крайната десница, които искат да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една фалшива носталгия по миналото, като разпалват противопоставянето вътре и между обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове”, заяви Станишев пред конгреса.

”От друга страна – това е арогантността на ЕНП, които тъврдят, че политиката на ограничения ни е извела от икономическата криза и всичко е чудесно и трябва да продължим по същия начин. Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравентво, за огромната социална цена, която хората платиха за техните политики, и които в крайна сметка отчуждиха гражданите от ЕС, от институциите и политиката като цяло”, добави той.

mediapool.bg