Кламер БГ - Новини: Президентът поиска видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Президентът поиска видеонаблюдение при броенето на бюлетините

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 22:45ч.
Президентът поиска видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Президентът Румен Радев призова за промени в изборните правила, които да върнат доверието на гражданите и осъди отказа на управляващите да въведат машинно и електронно гласуване.

”На първо място трябва да се върне доверието в българските избори изобщо, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес, защото такива има, и да се работи спешно за изграждане на убедителна, стратегическа алтернатива”, каза Радев в интервю за ”Панорама”.

Той се обяви за видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

”Време е да изпълним и едно много важно изискване на Венецианската комисия - да има прозрачност при броенето на бюлетините. Към момента нашият Изборен кодекс налага да има онлайн записи и излъчване на ЦИК, но няма на СИК, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите“, каза Радев.

Той за пореден път обяви, че демокрацията в България е застрашена заради масовата корупция и лошото състояние на медиите.

Корупция, отчайващи медии, заплашена демокрация

По думите му има достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България е в критично състояние.

"Демокрацията я застрашават много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите”, коментира той.

”Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Да не забравим и отчайващо ниското доверие в българския парламент. Също така и прозрачността на вземане на решения. Едноличното вземане на решения“, добави той.

Свръхконцентрация на медийна собственост

”Имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение. Имаме комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт. Нямаме ясни и прозрачни критерии за държавната реклама в медиите”, каза Радев.

” Можем да видим и да съдим за рухването на професионалните стандарти по заглавията, приоритетите и темите в репортажите“, добави той.

Радев за пореден път отговори, че няма да прави партия докато е президент, но би подкрепил всеки опит за алтернатива.

"Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива.

"Излишъкът се разпределя безконтролно"

Той коментира, че правителството отново не е преизчислило пенисите, а в същото време ”гледаме как изведнъж избуява явно грижливо отгледаният бюджетен излишък”.

”Миналата година за минути МС разпредели 1.7 млрд. лева, тази година това набъбва на 2.7 млрд. лева. Пак ли това ще стане без санкция, без контрол от парламента”, посочи той.

По думите му и днешните, и утрешните управляващи трябва да разберат, а те го усещат по реакцията на гражданите от улицата, че няма да могат да управляват, както досега.

”Хората ще завишават изискванията си към тези, които ги управляват – образование, капацитет, знание, опит, езици”, посочи Радев.

По думите му трябва да се повишат, и то сериозно, изискванията към т.нар. депутатски законопроекти, които напоследък станаха олицетворение на лобизма

"Първата дама"

”Съпругата ми пътува без да струва никакви допълнителни разходи на президентството, не шофира и автомобил на НСО”, каза Радев,

”Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии, тя продължава да стои до мен. Да ѝ благодаря най-вече за това, че дори в тази среда, тя върши много неща”, добави той.

”В България безнаказано се вихри само корупцията и заблуждава онзи, който си мисли, че ще скрие апартаментите и скандалите на властта зад един зле паркирал автомобил или зад една нехайно попълнена бланка от чиновник за участие в международна конференция“.

Миналия месец съпругата на президента бе замесена в поредния скандал около НСО. Гражданин публикува видеоклип, на който е заснета разправия между държавната охрана и катаджия заради пътно нарушение на един от автомобилите от кортежа на държавния глава. Заснелият сцената обясни, че лимузината в грубо нарушение на правилника е карала обратно на движението по еднопосочната улица "Фритьоф Нансен", за да закара съпругата на президента Румен Радев Десислава до магазин в центъра на София.

Другият актуален въпрос около нея е присъствието и на Конференцията на ООН за климата в полския град Катовице. Телевизионният водещ Слави Трифонов показа документ, в който за водач на делегацията е вписан президентът Радев, а за заместник-ръководител на делегацията - Десислава Радева.

mediapool.bg