Кламер БГ - Новини: Семейството на убит данъчен осъди НАП за 369 хил. лв.

Семейството на убит данъчен осъди НАП за 369 хил. лв.

България

|
Пет, 04 Дек 2020г. 10:16ч.
Семейството на убит данъчен осъди НАП за 369 хил. лв.

Националната агенция за приходите (НАП) трябва да плати 369 хил. лв. с лихвите на вдовицата и двете деца на убития преди близо три години данъчен шеф Иво Стаменов. Това следва от три решения на Софийския апелативен съд, съобщава сайтът на вестник "Сега". Съпругата и големият син на убития получават по 113 хил. лв. за болките и страданията, които загубата им е причинила. На малкият син са присъдени 143 хил. лв.

Съдът признава изцяло исковете на семейството. Първоначално те са за общо 390 хил. лв., но в последствие са намалени с общо 21 хил. лв. заради изплащане на застраховка "Живот". НАП е осъдена да плати и по над 8500 такси и разноски по всяко от трите дела.

Тримата съдят НАП, тъй като смъртта на Стаменов е приета за трудова злополука.

В съдебните решения се обяснява, че администрацията дължи обезщетение за смърт при трудова злополука, независимо от това дали има вина за настъпването ѝ. Трудова злополука е всяко увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието.

43-годишният Стаменов бе прострелян в центъра на София на 19 декември 2017 г. и почина близо месец по-късно. Той бе прострелян в движение в личното си БМВ X3, докато отива на работа. Стаменов беше началник отдел "Оперативни дейности" в дирекция "Фискален контрол" на Централното управление на НАП. Смъртта му е официално призната за трудова злополука.

След покушението Сотир Цацаров, който тогава бе главен прокурор, обясни, че разследващите работят по всички възможни версии. Една от основните е работата на простреляния. В съдебните решения на апелативния съд се цитира номерът на преписката по делото за убийство. "За въведения номер не е намерен резултат", се казва в електронния регистър на прокурорските преписки.

Съдът напомня, че и досега за покушението няма привлечен обвинеям. През юли 2108 г. спецпрокуратурата обяви, че има разкрита група за мокри поръчки, свързана и с убийството на данъчния. След това обаче групата се оказа за рекет.

mediapool.bg