Кламер БГ - Новини: Младеж осъди общината заради падане в триметрова дупка

Младеж осъди общината заради падане в триметрова дупка

България

|
Пет, 04 Дек 2020г. 13:21ч.
Младеж осъди общината заради падане в триметрова дупка

Столична община е осъдена да плати 180 хил. лв. обезщетение на млад мъж, който паднал в триметрова дупка до НДК и получил трайни увреждания, съобщи lex.bg. Инцидентът е станал през 2015 г., когато пострадалият е бил на 17 години. Той и негови приятели вървели през паркинга близо до кино "Люмиер" в посока бул. "България". Движели се по пътека през тревата, около която имало заграждения заради течащите по това време ремонти. Младежът се отделил за кратко от групата и малко след това паднал в дупката.

След падането изгубил съзнание за кратко. Като се свестил, разбрал, че е паднал в подземния паркинг. Обадил се на родителите си, защото не можел да стане и имал силни болки в левия глезен. Те го откарали в болница. Последвала спешна операция, а след това – още две. Въпреки това младият мъж така и не се възстановил напълно.

Две години след инцидента той завел дело с претенция за 200 хил. лв. с аргумента, че дупката не била оградена и обозначена. Общината отрича да е бездействала и твърди, че има съпричиняване, защото младежът се изгубил в тъмното и не усетил естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

Съдът отхвърля аргументите на кметството. В решението се посочва, че на мястото е имало пътека, но не и осветление или заграждения. Не е имало как пешеходецът да предвиди, че може да падне. При падането на младежа са причинени изкълчвания, счупвания и разкъсвания, пише още в съдебното решение. Лекарските заключения са за трайни увреждания.

Пред съда свидетели разказват, че заради травмата младеът преживял множество манипулации и дълго време изпитвал силни болки. Преди инцидента спортувал активно, но след него спрял да излиза дори с приятелите си, защото се притеснявал, че не може да ходи добре.

Решението на Софийския градски съд може да се обжалва.

mediapool.bg