Кламер БГ - Новини: Сделката за новите изтребители няма да стане толкова бързо

Сделката за новите изтребители няма да стане толкова бързо

България

|
Пет, 12 Окт 2018г. 14:02ч.
Сделката за новите изтребители няма да стане толкова бързо

Сделката за купуването на нов тип изтребители ще изисква повече време от първоначалните планове на военния министър Красимир Каракачанов, който се надяваше да има подписан договор до края на годината.

"Сключването на договор обикновено става не по-рано от 5-6 месеца след избор на доставчик на изтребители", посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков пред журналисти.

По думите му това може да се съди от опита на другите страни, които са реализирали подобни проекти през изминалите години.

Според графика на военното министерство до края на месеца експертите от работната група в МО трябва да преценят дали подадените четири оферти отговарят на българските изисквания. След това ще започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води преговорите с доставчиците. Решението ще бъде политическо.

"Окончателният протокол ще бъде завършен след като бъде направена крайната аранжировка и завърши работата на двете групи - съвместната междуведомствена група и политико-военния направляващ апарат. Оттам нататък има политическо решение и назначаване на група или на някакъв съвет, който трябва да работи по конкретен договор", обясни ген. Стойков.

От думите му става ясно, че оптимистичният вариант за подписване на новия договор би трябвало да е към средата на следващата година. Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Ген. Стойков не може да прогнозира кога най-рано българските пилоти могат да преминат напълно на новия изтребител.

"Е, 100 процента може би ще отнеме доста време", посочи Стойков.

В началото ще има малка група, която ще се обучи, след което те ще се върнат и, на базата на вече на доставените самолети, ще обучат и останалите летци до пълна оперативна готовност за носене на дежурство и изпълнение на други задачи.

Това е период, който очакваме да продължи около 4-5 години заедно с доставката, и може би в най-оптимистичен аспект това да стане на четвъртата-петата година от сключване на договора, коментира командирът на ВВС.

Попитан не се ли притеснява, че нещата се бавят и до края на годината няма да има договор, Стойков заяви, че времето не го притеснява толкова много, а по-важното е да се направи аргументиран избор, който след това да бъде достатъчно добре договорен с доставчика.

България получи оферти от САЩ, Италия и Швеция за F-16V, F/A-18 Super Hornet, Gripen C/D и Eurofighter Typhoon. Бюджетът, предвиден за проекта, възлиза на 1.8 млрд. лева с ДДС за осем самолета.

Публична тайна е, че основните фаворити за поръчката са офертата на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 - блок 72, известна като Viper (V) и тази на Швеция и SAAB за нови изтребители "Gripen". Според няколко независими източници предложението на САЩ към момента е фаворит.

Дни преди празника на авиацията и ВВС и 106-та годишнина от първия боен полет, генерал-майор Цанко Стойков се срещна с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей.

mediapool.bg