Кламер БГ - Новини: Нарязаната картина на Банкси ще бъде запазена като "част от историята"

Нарязаната картина на Банкси ще бъде запазена като "част от историята"

България

|
Пет, 12 Окт 2018г. 14:20ч.
Нарязаната картина на Банкси ще бъде запазена като "част от историята"

Европейката, която купи картината на Банкси "Момиче с балон" за над 1 милион паунда, ще запази творбата, въпреки че част от нея бе унищожена от шредер, вложен в рамката й.

В мига, в който картината бе обявена за продадена на търга на "Сотбис" в Лондон, се включи таен механизъм, който наряза половината платно. Фирмата "Пест Контрол", която представлява артиста Банкси, веднага даде ново име на картината – "Любовта е в коша". Тя вече се разглежда като една от най-великите арт инсталации в историята на съвременното изкуство.

"Сотбис" потвърди, че цената от 1.042 милиона паунда ще бъде платена от новия купувач. Жената, която ще плати сумата, не желае името й да се споменава. Тя коментира пред ББС, че първоначално е била шокирана от унищожаването на картината.

"Малко по-късно осъзнах, че в крайна сметка получавам част от историята на изкуството", казва тя.

Веднага след шокиращото развитие на търга, Банкси публикува в "Инстаграм" снимка от момента на унищожаването на платното, от която ясно се виждат физиономиите на част от наддаващите. Все още не е ясно как шредерът е бил активиран в момента, в който се е чул ударът от чука на водещия на търга.

По-късно във видео, качено пак в "Инстаграм", Банкси обяснява защо е сторил това. Видеото показа човек с качулка на главата, който инсталира шредер в рамката на картината и казва: "В случай, че това някога бъде предложено на аукцион".

От "Сотбис" обявиха, че това е първата творба в историята на изкуството, която е била създадена на живо по време на търг. "Любовта е в коша" ще бъде представена публично в галерията на "Сотбис" в Лондон през уикенда.

mediapool.bg