Кламер БГ - Новини: Сарафов: Политиците да се въздържат от намеса в съдебната система

Сарафов: Политиците да се въздържат от намеса в съдебната система

България

|
Съб, 17 Юни 2023г. 14:45ч.
Сарафов: Политиците да се въздържат от намеса в съдебната система

Сарафов: Политиците да се въздържат от намеса в съдебната система

Избраният преди ден да изпълнява временно длъжността главен прокурор Борислав Сарафов излезе в събота с позиция, в която призова политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да се въздържат от намеса в съдебната система. Реакцията му идва след като снощи ПП-ДБ го призоваха в своя декларация незабавно да подаде оставка.

“Във връзка с различни позиции на представители на политическите партии и в качеството ми на временно изпълняващ длъжността главен прокурор, избран от компетентната прокурорска колегия във ВСС, съм длъжен да заявя, че: Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава”, се казва в позицията на Сарафов, изпратена до БТА.

“Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото”, допълва той.

По-рано критики към ПП-ДБ в същия дух отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вчера от ПП-ДБ призоваха изпълняващия функциите на главен прокурор Сарафов да подаде незабавно оставка, в противен случай министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора му.

"България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа", заявиха от ПП-ДБ.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък се отказа доброволно от депутатския си имунитет, който бе поискан от бившия началник на държавното обвинение Иван Гешев, но Сарафов обеща да оттегли.

mediapool.bg