Кламер БГ - Новини: “София прайд“ и "Поход на традиционното семейство" шестваха из София

“София прайд“ и "Поход на традиционното семейство" шестваха из София

България

|
Съб, 17 Юни 2023г. 20:03ч.
“София прайд“ и "Поход на традиционното семейство" шестваха из София

“София прайд“ и

Традиционното шествие в защита правата на хората с различна сексуална ориентация “София прайд“ и алтернативния "Поход на традиционното семейство" се проведоха в събота в София.

Дъждът и лошото време не спряха участниците в двете демонстрации, които протекоха мирно и без ексцесии.

Тази година София прайд е с акцент върху семействата във всичките им разноцветни багри. За 16-та поредна година участниците в прайда застават заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството.

“За 16-та поредна година се провежда „София Прайд“ въпреки дъжда, въпреки провокациите, въпреки всички фалшификации, които видяхме през последните дни, хората са тук и за 16 път протестират за равноправие на ЛГБТ общността“, каза Лидия Драгоева от Фондация “Билитис“, един от организаторите на събитието.

Според нея засега няма индикации да дойдат по-малко хора от миналата година.

“Хората не се вълнуват толкова от времето, колкото от възможността поне веднъж в годината да покажат, че ЛГБТ хората са част от обществото“, посочи тя.

"София прайд“ поставя и конкретни искания тази година: въвеждане на квалифицирани състави за престъпленията от омраза, по хомофобски подбуди, признаване на правата от еднополовите семейства, както и да се спрат нападенията над транс общността, да се създаде административна процедура за смяна на пола.

Тази година прайдът включва концерт и мирно шествие. Концертът се състоя пред паметника на Съветската армия с участието на Роксана, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, ALMA, Прея, италиската поп звезда Освалдо Супино и др.Шествието по софийските улици тръгна след 19 ч.

За трета поредна година паралелно с прайда се проведе и “Шествие за Семейството“. Участниците в демонстрацията развяваха български трибагреници и носеха транспаранти с надписи "С нам и бог" и срещу джендър идеологията в България. Проявата започна с изпълнение на националния химн.

Участниците в шествието настояха държавата да приеме дългосрочна стратегия за справяне с демографската криза.

"Демография, вяра и свобода, демографска стратегия за България до 2050 г., тъй като сме най-бързо изчезващият народ в света официално по данни на ООН, и ясни конституционни гаранции за свободата на изразяване на слово и на идеи, които според нас, от другата страна, прайдът се бори да ограничи", каза един от организаторите на проявата Кристиян Шкварек.

Шествието премина по булевардите "Витошка" и "Патриарх Евтимий" и завърши пред храм "Свети Седмочисленици" с концерт.

mediapool.bg