Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на "Хоризонт": Обяснението на генералния директор беше: "Или Великова, или аз"

Бившият шеф на "Хоризонт": Обяснението на генералния директор беше: "Или Великова, или аз"

България

|
Четв, 19 Септ 2019г. 11:03ч.
Бившият шеф на "Хоризонт": Обяснението на генералния директор беше: "Или Великова, или аз"

Натиск за отстраняването на дългогодишната водеща на "Преди всички" Силвия Великова е имало много преди това фактически да се случи. Това заяви в интервю за Offnews бившият директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов. Той бе пенсиониран веднага след отказа му да свали Великова от ефира и да й отнеме съдебния ресор точно преди ключовия избор на нов главен прокурор в края на следващия месец. Журналистката бе отстранена от бившия и.д. шеф Николай Кръстев, който подаде оставка само след един ден на поста. Скандалът стигна до безпрецедентно петчасово спиране на сигнала на програмата, след което започна прокурорска проверка, прераснала в разследване за евентуално длъжностно престъпление от техническия директор Пламен Костов.

Натискът е бил от новия генерален директор на радиото Светослав Костов, става ясно от думите на Савов. Според него Костов е обяснил, че залогът е много голям - ако Великова не бъде отстранена, нещо лошо ще се случи и с радиото, и с него.

"Или тя, или аз"

"Това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври. Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: "Или тя, или аз", разказа Савов.

Той допълва, че първоначално е измислено Великова да бъде командирована да обучава кореспонденти в Стара Загора. Той отказал да подпише такава заповед и на следващия ден му било предложено да се пенсионира.

"Буквално час или два след това тази поръчка беше изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността директор на „Хоризонт“. После Кръстев казва, че е направил това поради липсата на административен опит. Не вярвам. Мисля, че човек би трябвало да има огромен управленски талант, за да може за два часа време да направи нещо, което другите не успяха да сторят 18 години в радиото", заявява Савов.

Според него натискът е дошъл отвън. Той обяснява, че вероятно става дума за зависимости. Пред него генералният директор споделил, че накрая "ще го сготвят".

"Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги", казва Савов.

Нямате право да ме замесвате

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева е била попитана от "Дневник" дали познава генералния директор на БНР. Повод за въпросите са били коментари, които я свързват със скандала. Тя е отговорила, че е недопустимо името й да бъде намесвано в конфликта.

Има ли нарушение

Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да обяви в четвъртък резултатите от проверката си за петчасовото спиране на на БНР на 13 септември. При изслушването на генералния директор на радиото Светослав Костов в началото на седмицата някои от членовете на регулатора заявиха, че обществената медия е нарушила лиценза си, според който има задължение да излъчва 24/7. Очаква се днес регулаторът да изслуша и редколегията на програма "Хоризонт".

Радиото замлъкна за пет часа миналия петък, след като ден по-рано ръководството му свали от ефир дългогодишната водеща на предаването „Преди всички“ Силвия Великова. Бе й отнет и съдебният ресор. След последвалата реакция Великова бе възстановена, а премиерът Бойко Борисов определи случващото се като саботаж и нарече организаторите му „главанаци“.

Спирането на радиото бе оправдано с профилактика. Проверка на прокуратурата, ДАНС и МВР обаче показа, че от такава не е имало нужда. В момента Софийска градска прокураутра води разследване за евентуално длъжностно престъпление, извършено от техническия директор на радиото Пламен Костов. Генералният директор на БНР Светослав Костов се оправдава с негова докладна с искане за спиране на радиото, на която сложил резолюция "Да". Той обаче отказва да поеме отговорност за петчасовото прекъсване.

В сряда главния прокурор Сотир Цацаров заяви, че никой не се опитва да оневини шефа на радиото.

"Ще предстоят разпити, ще предстоят сравнявания на документи, ще предстоят сравнявания на показания. Нека приемем, че това са установените факти досега, а вината ще я решаваме в наказателния процес и на един по-късен етап в съда. Никой не е казал, че е оневинено горното стъпало, и - как да кажа, вината е стоварена върху долното стъпало", заяви главният прокурор.

mediapool.bg