Кламер БГ - Новини: САЩ, България и още 8 страни осъдиха Русия, че фалшифицира историята

САЩ, България и още 8 страни осъдиха Русия, че фалшифицира историята

България

|
Пет, 08 Май 2020г. 16:05ч.
САЩ, България и още 8 страни осъдиха Русия, че фалшифицира историята

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и девет външни министри на страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, oбвиниха Русия, че фалшифицира историята. По повод 75-годишнината от края на Втората световна война те заявиха, че победата на съюзниците не е донесла свобода на цяла Европа, съобщиха информационните агенции.

В съвместно изявление Помпейо и колегите му от България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия почетоха жертвите и "всички войници, които са воювали за победата над нацистка Германия".

Те обаче използват повода, за да отбележат, че май 1945 г. "не е донесъл свобода на цяла Европа", тъй като Съветският съюз е наложил комунистически режими в Централна и Източна Европа.

Фалшифициране на историята

Министрите заявяват още, че "манипулирането на историческите събития, които са довели до Втората световна война и разделението на Европа след нейния край, е достойно за съжаление усилие да се фалшифицира историята".

Неотдавна руският президент Владимир Путин и други руски високопоставени официални представители обвиниха Полша, че е допринесла за избухването на войната.

Освен това Москва многократно се е опитвала да омаловажи сключения таен пакт Молотов-Рибентроп за подялба на Европа между СССР и Германия, сключен през 1939 г. малко преди избухването на Втората световна война.

Москва отказва да признае и насилственото приобщаване на балтийските републики към СССР през 1944-45 г. за окупация и никога не се е извинила за него.

БСП иска оставката на Захариева

Няколко часа по-късно от БСП поискаха оставката на външния министър Екатерина Захариева.

"Подобни декларации в деня, в който капитулира нацистка Германия, омаловажава милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света", посочват от БСП в декларация, публикувана на сайта на партията.

"Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници".

"Подобни интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат. Настояваме министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева да оттегли подписа си и премиерът да внесе в парламента нейната оставка“, настояват от БСП.

“75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма"

Правителството на Бойко Борисов избягва подобни действия спрямо Москва. Миналата година обаче руското посолство у нас организира изложба по повод 9 септември под надслов

“75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма".

Още преди да бъде открита, българското външно министерство реагира остро и посочи, че щиковете на съветската армия са донесли половин век репресии.

В отговор Русия обвини България, че пренаписва историята по опасен и противозаконен начин.

По-рано тази година България изгони няколко руски дипломати заради шпионаж. Русия реагира с огледални мерки, но умерен тон.

На този фон правителството работи активно по довършването на АЕЦ "Белене", и строежа на руския газопровод "Турски поток" през наша територия под името "Балкански поток".

mediapool.bg