Кламер БГ - Новини: СААБ: Офертата за F-16 не отговаря на изискванията на България

СААБ: Офертата за F-16 не отговаря на изискванията на България

България

|
Нед, 23 Дек 2018г. 19:23ч.
СААБ: Офертата за F-16 не отговаря на изискванията на България

Офертата на американската компания "Локхийд Мартин" за доставка на нови изтребители F-16 за българската армия, не отговаря на всички критерии на процедурата, обявена от правителството. Поне четири от седемте изисквания не били изпълнени, въпреки това американската оферта спечелила.

Това заяви вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на шведската компания СААБ Красимира Стоянова. Изтребителите Gripen, които се произвеждат от СААБ, бяха основен конкурент на американските F-16 в конкурса, организиран от правителството. В петък военният министър Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов обявиха, че комисията по избора на нови изтребители се е спряла на F-16. Това стана една седмица, след като в България на посещение беше зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, а премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, че американските изтребители са много по-добри от шведските.

Стоянова заяви че е изненадана от избора на правителството. Добави, че офертата за Gripen е по-добра и технически, и финансово и това е отчетено в доклада на комисията по избора на нови самолети.

Изисквания

"Ние се съобразихме с всички изисквания, а САЩ не отговарят на поне четири и въпреки това се класира като най-добрата оферта за България", обясни Стоянова пред бТВ.

Според нея офертата на американската страна надхвърляла със стотици милиони задължителния бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС, въпреки че България искаше оферти, които да се вписват в тази финансова рамка. "България избра значително по-скъпата оферта. В момента е невъзможно да се определи с колко стотици милиони е по-скъпа американската оферта", заяви Стоянова.

По думите й американската оферта не отговаряла и на сроковете за доставка. Освен това предлаганата версия на F-16 не е на въоръжение никъде в света. "Тази версия на самолета F-16 не съществува. Заводът, който ще го произвежда, също не съществува. Можем само да предполагаме какви технологии ще има включени в него. Gripen е забележителна оръжейна система. Самолетът, който ние предлагаме, е на въоръжение в момента. Самолетът, който предлагат конкурентите, практически е на хартия", коментира Стоянова.

Тя добави, че предложената в американската оферта процедура означава, че 100% от стойността на изтребителите трябва да се плати веднага след подписването на договора. Стоянова припомни, че България изрично поиска възможност за разсрочено плащане, което от СААБ предлагали.

Според Стоянова самата процедура е опорочена, тъй като е обявена като конкурентна и всички детайли по офертите трябвало да бъдат сложени на масата, за да се вземе решение. Въпреки това сега България и САЩ ще преговарят по окончателните параметри на сделката за F-16.

Обяснения

Стоянова нарече спекулации твърденията на представителите на правителството, че офертата за Gripen ще надхвърли определения бюджет от 1.8 млрд. лева, тъй като включва базово въоръжение. Оборудването с такова, което да направи самолетите многофункционални, щяло да увеличи стойността. Освен това трябвало да се плаща и допълнителни пари за военни лицензи от САЩ. Според Стоянова всичко това е включено в офертата на СААБ, а стойността на лицензите е 1% от цялата сделка. Парите стигали за плащане за сто самолета.

"Възхищаваме се на американската дипломация и как търговските, дипломатически и други интереси се вплитат", каза още Стоянова, намеквайки, че това е предопределило избора на правителството за военните самолети.

Промени в крачка

"Шведското правителство не работи така. Ние участваме с изключително сериозно представяне в тази конкурентна процедура. Ситуацията прилича на следваната метафора: "Футболен мач, 90 минути игра и резултат от 2 на 1 за Швеция. Реферът свири последния сигнал, приключва мачът и казва, че зрителите не са разбрали правилата, те са други и резултатът е 2 на 3", коментира Стоянова и добави, че Швеция със сигурност ще излезе с позиция по въпроса.

Тя призова военното министерство да "отвори" процедурата и "да покаже истинските цени, да покаже оценката на комисията“. "Ако се окаже, че има по-добра от нашата оферта, ще си тръгнем", добави Стоянова.

mediapool.bg