Кламер БГ - Новини: Румен Петков събира протест в подкрепа на руското посолство

Румен Петков събира протест в подкрепа на руското посолство

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 13:35ч.
Румен Петков събира протест в подкрепа на руското посолство

Румен Петков събира протест в подкрепа на руското посолство

Бившият вицепремиер и вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков обяви, че събира "нормални хора" пред руското посолство, които да покажат подкрепата си към 70-те изгонени руски дипломати. В момента Петков е лидер на проруската партия АБВ.

"Скъпи нормални хора, в петък (1 юли) в 11:00 часа ще бъдем пред Руското Посолство в София, за да кажем на нашите приятели - не ви казваме "сбогом" и ще ви очакваме с "добре дошли". Бъдете с нас, за да им покажем, че във времената на безумие не са сами", написа Румен Петков в профила си във Фейсбук.

Близо 2800 потребители на социалната мрежа са "харесали" призива на Петков.

Ден преди това той обяснява, че "много е важно да бъде направен своевременно медицински преглед" на премиера Кирил Петков, за да бъде "освидетелстван и усмирен вън от държавните институции и не непременно вътре на Четвърти километър".

Той казва, че бъдещото служебното правителство ще бъде изправено "пред огромното предизвикателство да нормализира отношенията ни с Русия, да гарантира продоволствената и енергийна сигурност на България".

Пребиваването във властта на Румен Петков от 2005 до 2008 година успя да развълнува цялото обществото. В началото на 2008 година Петков призна, че се е срещал с "оперативно интересни лица“, за които след това се разбра, че става дума за дупнишките дерибеи "братя Галеви".

Двамата успяха да избягат от България през 2012 година точно преди да бъдат осъдени като лидери на организирана престъпна група за рекет. Тяхната огромна резиденция в село Ресилово беше конфискувана заради липсата на законни доходи

Към момента на срещата между вътрешния Петков и Галеви имаше сериозни подозрения, че се занимават с производство и контрабанда на наркотици.

През 2008 година България все още се опитваше да покаже на останалите в ЕС, че полага усилия да се бори с организираната престъпност, но историята на Петков с Галеви предизвика предизвиква много остри критики от страна на ЕС заради притесненията на европейците, че България изнася престъпност през отворените граници.

На 11 април 2008 година беше гласуван вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев, заради "обвързаността на управляващите с организираната престъпност“, който бе отхвърлен. Два дни след това Румен Петков подаде оставката си като вътрешен министър.

mediapool.bg