Кламер БГ - Новини: Мускулно-скелетните увреждания причиняват вторите по големина икономически щети

Мускулно-скелетните увреждания причиняват вторите по големина икономически щети

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 14:13ч.
Мускулно-скелетните увреждания причиняват вторите по големина икономически щети

Мускулно-скелетните увреждания причиняват вторите по големина икономически щети

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на 2-ро място по размер на икономически загуби за обществото, а сумарно в някои страни на ЕС тези загуби достигат до 2% от БВП, стана ясно по време национална конференция, посветена но проблема и организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Центъра за превенция на здравето .

Според статистика от последните години всеки четвърти работник, или около 120 млн. души, в ЕС страда от хронични мускулно-скелетни увреждания, стана ясно още на форума, обсъдил добрите практики за диагностика и рехабилитация на професионално обусловените мускулно-скелетни увреждания.

Най-застрашени от проявата на тези проблеми са нискоквалифицираните работници и възрастните служители. Статистическите данни показват още, че по-често жените страдат от подобни увреждания. Проявленията на този тип увреждания се срещат най-често в селското стопанство, строителството, преработващата промишленост, както и в транспорта, социалните дейности и ИТ и финансовия сектор, заради обездвижването по време на работа.

Две трети от работодателите са изготвили оценки за предотвратяване на рискове за възникване на мускулно-скелетни увреждания на служителите, сочат данните на Главна инспекция по труда.

Според експертите по трудова медицина най-трудно е да се мотивират хората сами да обръщат внимание на симптоми на опорно-двигателния им апарат. Те посочиха още, че най-често проблемите започват да се проявяват с навършване на 40 години. Сред оплакванията с най-голям дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и рамената. За да бъдат предотвратени сериозни усложнения експертите посочиха, че трябва всеки човек да следи симптоми като болка, оточност, повишена чувствителност и изтръпване.

mediapool.bg