Кламер БГ - Новини: Ремонтът на Западен парк се забавя още - сега заради грешен проект

Ремонтът на Западен парк се забавя още - сега заради грешен проект

България

|
Вт, 02 Юли 2019г. 18:20ч.
Ремонтът на Западен парк се забавя още - сега заради грешен проект

Ремонтът на столичния Западен парк ще се забави още. В момента обновяването, което се проточи повече от предвиденото, е спряно временно заради непълен и неточен проект. Работата е замразена, тъй като се оказало, че "фундаментите на козирката при главния вход (откъм бул. "Сливница" - б.а.) са проектирани в зоната на "разкрито наличие на водопроводи", пише на сайта на Столичната община.

Въпросните водопроводи са с диаметри ф1000 – магистрален втори ринг за гр. София, и ф700 – отклонение за кв. "Люлин". До 17 юни проектантите от "Проджект Планинг енд Мениджмънт" трябвало да преработят проекта си и работата да продължи. Те обаче се забавили и предали плановете на 25 юни.

Последвалата проверка на проекта от строителния контрол показала, че документите са непълни и неточни. Липсвали части "Геодезия", "ВиК" и "Електро", а представената част "Архитектурна" е "непълна и не е съобразена с предписанията за сервитута от "Софийска вода" за този тип водопроводи".

"Столичната община ще предприеме необходимите действия за възобновяване на ремонтните действия в Западен парк", пише в съобщението. В него обаче не се посочва кога работата по обновяването на парка, който стои разкопан от май миналата година, ще бъде възобновена и кога евентуално би приключила.

В началото на май от общината обясниха, че обновяването на парка трябва да приключи през октомври. Предварително определеният срок от 10 месеца се удължил на година и половина заради лошото време. Според информационната табела на обекта крайният срок за приключването на ремонта е 10 декември 2019 г.

Обновяването на Западен парк се извършва от фирмата "Галчев инженеринг", която бе избрана за това през 2018 г. Стойността на договора ѝ с общината е 7.7 млн. лева без ДДС.

Договорът с "Проджект Планинг енд Мениджвмънт" за проектиране е от 2016 г. Първоначалната му стойност беше 38 420 лева без ДДС. В началото на тази година обаче сумата е набъбнала с 6500 лева заради допълнителни дейности - проектиране на нови канализационни отклонения, тъй като се оказало, че наличното отводняване на парка не функционира и се налага ново заустване на битовите води.

mediapool.bg