Кламер БГ - Новини: Осем въпроса около избора на шеф на БНТ

Осем въпроса около избора на шеф на БНТ

България

|
Ср, 03 Юли 2019г. 09:57ч.
Осем въпроса около избора на шеф на БНТ

Предстоящият избор на нов генерален директор на БНТ предизвиква все повече въпроси. Най-важните сред тях – как ще се подобри лошото финансово положение на обществената телевизия, която в момента задлъжняла с около 37 млн. лв., ще се гарантира ли независимостта й и ще стане ли управлението й по-прозрачно, все още нямат категоричен отговор.

Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да избере нов началник на 5 юли. За фаворит е смятан сегашният програмен директор Емил Кошклуков, който твърди, че няма нищо общо с лошото състояние на телевизията.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България следи конкурса, казва се в становище на организацията. В него са зададени няколко въпроса към участниците в конкурса:

1. Какви мерки ще предприемете за подобряване финансовото състояние на БНТ?

2. Какво ще направите, за да гарантирате публична прозрачност на изразходването на бюджета на БНТ? Ще направите ли регистър на сключените договори с външни продуценти и размера на разходите за БНТ, за да бъде наясно българският данъкоплатец и зрител каква програма купува ръководството на телевизията?

3. Как ще гарантирате редакционната независимост и ненамесата на управляващите в работата на журналистите от телевизията?

4. По какъв начин БНТ ще изпълнява мисията си на обществена телевизия и ефективно ще отразява проблемите на най-слабите и маргинализирани в обществото?

5. Каква е вашата оценка на предходното ръководство на БНТ?

Другият важен въпрос е към изпълнителната власт:

„Как държавата вижда стабилизирането на телевизията?”. Какви ще са спешните мерки, които правителството ще предприеме, за да стабилизира медията и да не я постави в зависимост от властта?“

Предстои и избор на нов член на СЕМ, подчертават от АЕЖ. Те питат има ли намерение парламентът да избере професионалист или ще бъде направено поредното политическо назначение.

Не е ясно и какво ще се случи, ако бъдат приети промените в Закона за радиото и телевизията, според които мандатът на директорите на обществените медии ще се удължи от 3 на 5 години.

“Ако това изменение се приложи и при заварено положение, това ще означава, че кандидати, които са разработили тригодишни концепции ще получат правото да управляват пет. Може ли това да се смята за приемлив вариант?“, питат от асоциацията.

mediapool.bg