Кламер БГ - Новини: Ректорът на СУ е сключил договор с майка си за 9000 лв.

Ректорът на СУ е сключил договор с майка си за 9000 лв.

България

|
Вт, 15 Окт 2019г. 14:44ч.
Ректорът на СУ е сключил договор с майка си за 9000 лв.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е сключил граждански договор с майка си проф. Мария Герджикова за 9 000 лева. Преподавателката е дългогодишен ръководител на катедра "Методика" във Факултета по славянски филологии.

Това съобщи бТВ във вторник, докато тече процедурата по внасяне на кандидатури за ректорския пост. Изборното общо събрание на СУ се очаква да бъде през ноември, а Герджиков официално обяви, че ще се кандидатира за нов мандат.

"Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува и вероятно е бил предназначен за деловодството", разказа пред бТВ преподавател от университета, пожелал анонимност.

От документа става ясно, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова е получила 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в българските общности зад граница, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

"Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени", разказа още преподавателят пред бТВ. По думите му департаментът директно е посочил с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В документа е записано, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет.

"Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката", обясни адвокат Грета Ганева, която е специалист по антикорупционно законодателство.

От СУ са потвърдили пред бТВ за съществуването на договора с майката на Герджиков. Ректорът и майка му са отказали интервю, но официално от СУ са обяснили, че договорът с проф. Герджикова е сключен въз основа на "професионалните й качества и опит", като той е подписан от зам.-ректора проф. Георги Вълчев. От писмения отговор на висшето учебно заведение става ясно още, че за да не остане "съмнение за нещо нередно", майката на ректора ще дари полученото възнаграждение на департамента на СУ, от който го е получила.

Няколко дни преди официалното излъчване на репортажа на бТВ проф. Герджиков коментира пред БНТ, че преди всяко общо събрание на университета, особено изборно, изскачат "компромати" и се "замеряме с кал".

"Проверих кой е подписал договора - ресорният заместник-ректор, който отговаря за департамента. Говорих с юристи от нашия факултет, в който по всеобщо признание има добри специалисти в областта на правото. Те смятат, че не може да има никакъв конфликт на интереси, защото не става дума за делегиране на права за конкретен случай. Аз съм делегирал на всички зам.-ректори правомощия и отговорности за определени ресори, както изисква Законът за висшето образование. Всички документи на департамента минават през заместник-ректор. Той е одобрил доклада и той е подписал договора", посочи професорът.

"За съжаление, свикнахме с подобни атаки преди избори. Най-добре го е формулирал Иван Кулеков преди повече от 30 г.: "Имаме си земя, имаме си вода... правим си кал", изтъкна Герджиков.

Междувременно, предстоящото общо събрание през ноември най-вероятно за пореден път ще бъде закрито и ще мине без присъствие на медии или външни лица, въпреки обещанията на Герджиков да промени този ред. Решенията от общото събрание също не се обявяват публично.

mediapool.bg