Кламер БГ - Новини: Полфрийман напуска Бусманци, но не и България

Полфрийман напуска Бусманци, но не и България

България

|
Вт, 15 Окт 2019г. 19:20ч.
Полфрийман напуска Бусманци, но не и България

Австралиецът Джок Полфрийман ще бъде освободен от бежанския център на МВР в Бусманци, съобщи шефът на дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов във вторник следобед. Чужденецът ще бъде настанен на външен адрес, но ще е без документи и със забрана да напуска страната. Паспортът, връчен му от австралийски дипломати преди дни, е отнет от МВР на база заповед за експулсиране от страната. Нейното изпълнение е спряно временно, но едновременно е оставена в сила забрана за напускане на България, наложена още през 2011 г. Затова австралиецът ще бъде настанен на външен адрес и ще трябва да ходи в районното управление веднъж седмично.

Очевидно МВР се опитва да осигури присъствието му в България до окончателното произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС), пред който има висящо дело по искане на главния прокурор Сотир Цацаров предсрочното му освобождаване от затвора да бъде спряно и отменено.

Шефът на "Миграция" бе изпратен да говори пред медиите, събрали се в Бусманци, след като Полфрийман обяви, че от МВР са му отнели паспорта без обяснения.

Часове по-рано вътрешният министър Младен Маринов заяви, че адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов е поискал процедурата по освобождаването му да бъде задействана. МВР-шефът обясни, че се проверява дали австралиецът отговаря на изискванията за настаняване на външен адрес.

Следобед първоначално Ангелов, а след това и самият Полфрийман написаха в социалната мрежа, че на австралиеца се извършва претърсване. Неофициално от МВР обясниха, че се прави регулярна проверка и действията им не са насочени срещу Полфрийман.

Новината за освобождаванто на Полфрийман дойде ден, след като председателят на ВКС Лозан Панов излезе с обръщение, в което заяви, че законът е грубо потъпкан и няма основание австралиецът да е арестуван. В момента пред ВКС има висящ спор дали делото за предсрочното му освобождаване да се възобнови. Според съдиите обаче това не може да е причина за задържането му.

"Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, аз съм съгласен. Така съм обучен", заяви премиерът Бойко Борисов по повод думите на Панов.

mediapool.bg