Кламер БГ - Новини: Регистрацията на партии за местните избори започва на 2 септември

Регистрацията на партии за местните избори започва на 2 септември

България

|
Четв, 29 Авг 2019г. 18:27ч.
Регистрацията на партии за местните избори започва на 2 септември

От 2-ри до 11-и септември ще е регистрацията за участие в местните избори за партиите и коалициите, съобщиха от Централата избирателна комисия (ЦИК).

Решението за срока за регистрация е взето на заседание на комисията и бе оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев.

От ЦИК припомнят още, че на местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. "Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т. е избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място”, каза Андреев и подчерта, че това е причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина.

След промените в Изборния кодекс предизборните кампании вече могат да се финансират от фирми и еднолични търговци.

Правителството вече одобри вчера план-сметка за местния вот. От нея се разбра, че местните избори ще струва 70,7 милиона лева, което е с 20 милиона повече в сравнение с изборите преди 4 години. Причината – възнагражденията на членовете на секционните и на общинските избирателни комисии са по-високи.

mediapool.bg