Кламер БГ - Новини: Шефката на финансовия надзор едва в петък разбрала за проблема с "Олимпик"

Шефката на финансовия надзор едва в петък разбрала за проблема с "Олимпик"

България

|
Ср, 22 Авг 2018г. 19:28ч.
Шефката на финансовия надзор едва в петък разбрала за проблема с "Олимпик"

Шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която е един от най-скъпо платените служители на държавна служба, се оказа силно неинформирана за проблема с фалита на кипърския застраховател "Олимпик".

До момента тя не е поела никаква отговорност по случая и дори не е обелила и дума публично относно проблема, за който отговаря органът, който тя ръководи. На този фон в сряда пресцентърът на ведомството на Караиванова излезе с изявление, с което хвърля цялата отговорност по случая на бившата зам.-председателка на КФН Ралица Агайн, която единствена до момента пое отговорност и във вторник подаде оставка пред парламента.

От изявлението на КФН става ясно, че Караиванова и другите членове на комисията изобщо не са били информирани от Агайн за "рисковете" и "възможните неблагоприятни последици" от фалита на "Олимпик". Чак в петък, на 17 август, тоест повече от три месеца след отнемането на биценза на компанията в Кипър, комисарите били информирани за рисковете.

По подобен маниер преди четири години управителят на БНБ Иван Искров си "изми ръцете" и отказа да поеме отговорност за фалита на КТБ, като прехвърли вината изцяло върху подуправителя Цветан Гунев и неговото управление.

Гузното поведение на шефката на КФН предизвика реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова. В сряда следобед тя коментира, че Караиванова очевидно се опитва "да си спаси кожата". Според левицата отговорни за проблема с "Олимпик” са всички комисари в КФН. "Измиха си ръцете с Ралица Агайн, приехме оставката. И ние гласувахме за това, но сега се опитват да прехвърлят отговорност единствено и само върху нея, а не да поемат и своята, която е на цялата комисия", посочи Нинова.

Караиванова получила писмен доклад чак на 17 август

"Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК "Олимпик" - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик" - Кипър. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания", посочва в изявлението си КФН.

От него става ясно, че едва ли не в петък Караиванова е получила подробности по случая.

"Вариант с фактология относно ЗК "Олимпик" - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас", твърди един от двата най-скъпо платени регулатора в държавата, на който се разчита да пази националната сигурност на България в сферата на небанковия финансов сектор.

"Правим това изявление с цел да се запази репутацията на КФН като институция", продължава изявлението на КФН. От него не става ясно как институция, която е изненадана от фалит на дружество, за което отговаря, и не знае нищо по въпроса, изобщо би могла да запази репутацията си.

В изявлението пише още, че институцията разчита на прокуратурата да каже дали Агайн носи отговорност по случая, като дава да се разбере, че прокурорската проверка е насочена само срещу бившия зам.-председател и нейното управление, а не срещу всички отговорни длъжностни лица в КФН.

Ралица Агайн: Настоявах проблемът да се разгласи на обществото

Реакцията на КФН е предизвикана от интервю на Ралица Агайн пред бТВ в сряда сутринта.

В него бившият зам.-председател разкри всъщност, че многократно е настоявала пред органа случаят с фалита на "Олимпик" да се разгласи максимално, за да може възможно най-много потребители да разберат за него.

"Имаше проблем с комуникацията с хората. Комисията трябваше да е много по-активна за оповестяване на тези факти, но комуникационната политика на комисията е такава и тя не се определя от зам.-председателя", каза Агайн. Тя заяви, че е изразявала мнение и пред колегите си, че случаят трябва да бъде разгласен на хората, но тя нямала право като зам.-председател по свое осмотрение да дава изявления по медиите. "В такава ситуация трябва да се представи информация максимално, за да се стигне до най-много хора, но, за съжаление, това е обстоятелство, с което трябваше да се съобразя", каза Агайн.

Тя обясни още, че оставката й е била личен избор, чрез който да запази репутацията си. ”Всичко възможно в правомощията на комисията и в моите е изпълнено. Но ситуацията ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор”, каза тя.

Агайн е категорична, че не е било в правомощията ѝ да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. ”КФН е колективен орган, има си и председател”, посочи тя.

По думите ѝ в първия момент, на 10 май, са били наложени реципрочните мерки, които се изискват по европейска директива – да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България.

В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник.

”КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър. Когато това е станало, още същия ден сме наложили забраните да се извършва дейност в България и да се разпорежда с активите си. Това са правомощията на комисията. Не разполага с възможност за други действия”, посочи тя.

Информация от мен за цени на полици не е искана и не съм я давала на премиера, добави тя.

Фактите са, че средната цена по тази застраховка за автомобили и товарни до 5 тона на ”Олимпик” е по-висока от средната за пазара за миналата година. До 11 ноември миналата година при средна цена за пазара 179 лв. на ”Олимпик” е 196 лв.

След това средната цена на пазара става 196 лв., а на ”Олимпик” е 207 лв. Ако има по-ниски цени може да са в определена категория, но това не е средната цена, каза Агайн.

Голямата загуба са тези 197 хил. полици прекратени на 17 август. Загубата по тях би била на стойност 9 350 000 лв. Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото.

За причинени щети на пострадалия ще бъде платено обезщетение от Гаранционния фонд, но после фонда ще си потърси парите от водача без полица. Виновният водач е краен платец, уточни Агайн.

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност"

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови проблеми на пазара, но за тях са предложени мерки, каза още Агайн.

По думите ѝ рисковете са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи. Тя не назова конкретни компании, които са рискови, тъй като това е професионална тайна, но по думите ѝ е пресилено да се говори за втора компания, която има опасност да фалира, каквато информация на опозицията цитира в днешния си брой в. "Труд".

”За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. ВКС прие и едно решение, което ще доведе до голям разход за застрахователите. Изискахме от тях адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми”, посочи тя. По нейни данни само решението на ВКС е оценено на допълнителни 800 млн. лв., които трябва да са налице, за да могат да се изплащат обезщетения на жертвите на катастрофи.

mediapool.bg