Кламер БГ - Новини: Криза с боклука в Елин Пелин заради спор с Горна Малина

Криза с боклука в Елин Пелин заради спор с Горна Малина

България

|
Четв, 23 Авг 2018г. 09:51ч.
Криза с боклука в Елин Пелин заради спор с Горна Малина

Криза с боклука тормози вече трета седмица жителите на Елин Пелин, след като сметоизвозването беше спряно заради спор с кмета на Горна Малина, съобщава в четвъртък бТВ.

Депото в Горна Малина се ползва от двете общини, но на 8 август местният кмет Ангел Жиланов забранява приемането на отпадъци от Елин Пелин, настоявайки за увеличение на таксите за депониране.

"Иска 35 лева, което е 2 пъти и повече по-високо. Пак казвам, не възразявам да има коментар... Може би част от разходите са се увеличили, но гражданите да плащат нещо, което да е справедливо, а не просто цена, защото някъде другаде не се плаща толкова", коментира кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пред бТВ.

По думите му годишният капацитет на депото всъщност бил изчерпан, а изхвърлянето на отпадъците там – незаконно.

"Това е самоуправство и не може еднолично да се взема решение, при положение, че това депо е на двете общини. Има регионално сдружение. Депо може да бъде закрито единствено от директора на РИОСВ по закон и при извънредни обстоятелства и от министъра на МОСВ. От никой друг", допълни Симеонов.

Опонентът му обаче твърди, че не е затварял, а само временно е спрял депото.

"Кметът на Елин Пелин само му кажете да не се прави на евтин герой, защото в края на краищата истината винаги излиза. Това не е затваряне на депо. Това, което е направено, е временно спиране, докато нямаме яснота, че ще бъде увеличен капацитетът на депото. Сега вече имаме това уверение, че този капацитет от 24 000 тона ще бъде разрешен и допуснат, и на тази база сме пуснали депото", отговори кметът на Горна Малина Ангел Жиланов.

В крайна сметка двете общини са се договорили сметоизвозването от Елин Пелин да бъде възстановено скоро, но предстоят преговори за размера на новите такси за депониране.

mediapool.bg