Кламер БГ - Новини: Радостин Василев подава сигнал срещу Весела Лечева за конфликт на интереси

Радостин Василев подава сигнал срещу Весела Лечева за конфликт на интереси

България

|
Ср, 26 Окт 2022г. 18:58ч.
Радостин Василев подава сигнал срещу Весела Лечева за конфликт на интереси

Радостин Василев подава сигнал срещу Весела Лечева за конфликт на интереси

Настоящият депутат от "Продължаваме промяната" и бивш министър на спорта в кабинета "Петков" от квотата на "Има такъв народ" Радостин Василев подава сигнал за конфликт на интереси срещу наследника му – служебния министър на спорта Весела Лечева.

Според него Лечева не е напуснала четири сдружения с нестопанска цел, където е представляващ или член на управителен орган.

"В качеството си на министър на младежта и спорта инициира прехвърляне на недвижим имот от Министерство на младежта и спорта към Национална спортна база, а именно Стрелбищен комплекс "Гео Милев". Този комплекс се ползва от федерация "Български стрелкови съюз", чийто председател и представляващ е Весела Лечева", посочва Василев, цитиран в съобщението на ПП.

Освен това в сигнала се казва, че Лечева е предложила на Министерския съвет да прехвърли 3 милиона лева на спортното министерство от централния бюджет и впоследствие - от министерството към "Национална Спортна База" ЕАД.

Целта е да се ремонтира стрелковия комплекс, който се ползва от Български стрелкови съюз, представляван от министър Весела Лечева. "Контролът по разходване на средствата е възложен на Весела Лечева, тоест тя ще контролира сама себе си", посочват от ПП.

Съобщението за сигнала срещу Лечева идва в момент, в който създаването на комисиите в Народното събрание беше блокирано и една от причините е спор около кандидатурата на Радостин Василев за председател на парламентарната комисия по спорта. Макар преди ден седемте формации в НС уж да се разбраха за председателките места и комисията по спорта да бе дадена на ПП, в сряда сутринта се разбра, че ГЕРБ и ДПС имат проблем с номинацията му и няма да я подкрепят. След цял ден совалки въпросът не бе решен, а по неофициална информация и от БСП имат обструкции към издигането му за поста.

Самият Василев допреди няколко месеца беше част от "Има такъв народ". В 45-ото Народно събрание той беше депутат от партията на шоумена Слави Трифонов и беше председател на правната комисия, макар и за по-малко от месец.

Няколко месеца по-късно Василев стана министър на спорта от квотата на ИТН в кабинета на Кирил Петков. След като Трифонов обяви, че изтегля формацията и министрите си от правителството с аргумента "заради Македонияяяяя", Василев, както и останалите министри от ИТН, подаде оставка. По-късно обаче той, заедно с няколко депутати от ИТН, обяви, че снема доверието си от Трифонов и напусна ИТН, определяйки партията като проводник на корупция и задкулисие.

Докато бе начело на спортното министерство, Радостин Василев предприе ревизия на наследството на предшественика си Красен Кралев (ГЕРБ).

На последните избори Василев беше кандидат за депутат от ПП и сега е депутат.

mediapool.bg