Кламер БГ - Новини: Спор дали да има тол такси за Околовръстния път на София

Спор дали да има тол такси за Околовръстния път на София

България

|
Четв, 27 Дек 2018г. 14:02ч.
Спор дали да има тол такси за Околовръстния път на София

Столичната община и Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да постигнат съгласие дали по Околовръстния път на София, или по части от него, да се въведат тол такси и винетки, предаде БНР.

Източник от агенцията е обявил, че предстои разговор по темата утре.

Трябва да се уточни как жители на близките до София населени места, които са част от голямата община, да бъдат освободени от пътните такси при преминаване с автомобилите си по Околовръстното.

Пътната агенция смята, че по някои части от Околовръстния път, като Северната тангента например, преминава интензивен (транзитен) трафик от тежкотоварни автомобили и те трябва да плащат за преминаване. По закон Околовръстният път е част от републиканската пътна мрежа.

На този етап обаче Столична община е твърдо против винетки по Околовръстния път.

Сигнал за поставени табели за винетка на Околовръстния път е стигнал и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. По думите й подобна разпоредба би създала опасност отново да се вкара тежкотоварният трафик в центъра на София.

"Столична община води разговори с Агенция "Пътна инфраструктура". Оттам са поели ангажимент, че до всяко населено място на територията на общината хората ще имат достъп с автомобилите без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските автобуси", коментира Фандъкова.

Новите електронни винетки бяха пуснати в продажба на 17 декември през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цените на всички видове електронни винетки остават същите.

За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За леките коли ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена ще бъде 10 лв. Тя ще е валидна от обяд в петък до полунощ в неделя, предназначена е за хората, които по-рядко пътуват. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка, тя струва на водача по 26 стотинки на ден за ползване на цялата пътна мрежа.

Чрез 500 терминала за самотаксуване също ще може да се купуват е-винетки. Те ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

mediapool.bg