Кламер БГ - Новини: И Марк Жирардели не спря протестиращите за Пирин

И Марк Жирардели не спря протестиращите за Пирин

България

|
Четв, 27 Дек 2018г. 14:23ч.
И Марк Жирардели не спря протестиращите за Пирин

Природозащитници излязоха днес на протест пред Министерския съвет под наслов "Не ни пързаляйте за Пирин".

Демонстрацията е с искане правителството да не променя, а да прекрати концесията за ски зоната над Банско.

Наскоро за реален собственик на дружеството концесионер "Юлен" се обяви световно известният скиор Марк Жирардели. Той така и не каза кога и от кого е купил фирмата. Междувременно, след заплаха от главния прокурор Сотир Цацаров правителството се активира да договори промени в концесионния договор, така че да се изчистят съществеващите нарушения.

Броят на протестиращите около 9 часа наброяваше 50-ина души, съобщи БНР. Те издигнаха пред Министерския съвет, където днес се провежда правителственото заседание, плакати с надпис "Искаме законни гори, не евтин пиар".

Природозащитниците са категорични, че заради нередностите в концесионния договор той трябва да бъде разтрогнат, а не променян.

От екокоалицията "За да остане природа в България" твърдят, че не може да се говори за реален собственик, докато не се изчисти въпросът с произхода на средствата, с които е осъществена сделката по прехвърляне на акциите.

Евродепутатът Андрей Ковачев също изрази съмнения, че реалният собственик на дружеството "Юлен" е австрийският скиор Марк Жирардели.

"Тези нарушения са много сериозни. Това е, както все едно да ти влязат в къщата и да ти крадат и ти след това да наградиш крадеца. Аз не знам това къде може да се случи, но явно само в България може да се случи", каза той, цитиран от БНР.

Протестиращите бяха донесли своята ски екипировка и други принадлежности – щеки и с тях са изписали надпис „Спаси Пирин“ пред МС. Те заявиха, че протестните им прояви ще продължат, докато не са сигурни, че правителството работи в полза на природата. Засега движението в района е свободно.

mediapool.bg