Кламер БГ - Новини: Трима души получиха шанс за живот при първите за годината трансплантации

Трима души получиха шанс за живот при първите за годината трансплантации

България

|
Вт, 21 Ян 2020г. 13:18ч.
Трима души получиха шанс за живот при първите за годината трансплантации

Трима души получиха нов шанс за живот след извършени трансплантации при първата за годината донорска ситуация.

Донорската ситуация е реализирана от екипа на университетската болница "Д-р Георги Странски“, Плевен. Донор е 36-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт.

В последствие в "Александровска" болница бяха извършени две бъбречни трансплантации - на жена и мъж с хронична бъбречна недостатъчност. Мъжът е на 47 г. от област Пазарджик и все още не провежда хемодиализно лечение. Жената е на 58 години, от Петрич и е на диализно лечение от 2011 година.

Двамата реципиенти са показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. В момента са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Екип на болница "Лозенец" извърши успешна чернодробна трансплантация и спаси 38-годишен мъж с чернодробно заболяване в напреднала фаза. Пациентът е в добро общо състояние, настанен е в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването му.

Екипите на болниците и здравните власти изказват искрени съболезнования на близките на починалата жена и благодарност за хуманното решение да дарят нейните органи и по-този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

mediapool.bg