Кламер БГ - Новини: Първа белодробна трансплантация в България

Първа белодробна трансплантация в България

България

|
Нед, 27 Окт 2019г. 15:51ч.
Първа белодробна трансплантация в България

За първи път в България беше извършена белодробна трансплантация от екип от български и германски лекари, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Трансплантацията е ръководена от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и директорът на университетската болница “Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов.

Белодробната трансплантация е направена на 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимацията. Донорът е 40-годишна жена от Варна, която дава шанс за живот на 5 души. Черният дроб е трансплантиран във Военно медицинска академия, белият дроб и бъбреците са подадени за трансплантация към болница "Лозенец“, а сърцето е изпратено към Хърватия поради липса на подходящ реципиент у нас.

Белодробната трансплантация в болница "Лозенец" е започнала към 22.30 в събота и е

приключила към 4.30 часа в неделя.

Извършването на първата белодробна трансплантация идва много по-рано от очакваното и официално обявените планове на МЗ, според които това трябваше да се случи 2020-2021 година след обучение на български екипи в Австрия.

Чакащите за белодробна трансплантация у нас са 18 и досега единственият им шанс беше тя да се извърши в чужбина, тъй като у нас не се прави . За близо две години трансплантациите на българи бяха спрени в единствената европейска клиника, която ги приемаше – тази в Австрия поради неуредени отношения с българските власти. Докато приемът на българи беше спрян, няколко пациенти починаха.

В началото на тази година договорът с австрийската клиника беше подновен и една пациентка успешно трансплантирана. Паралелно с добрата новина за първата трансплантация след двегодишно прекъсване обаче стана ясно, че клиниката в Австрия спира приемът на чужденци, не само на българи, тъй като няма капацитет да ги обслужва.

Същевременно страната ни продължава да има договор с Виенската многопрофилна болница за обучение на наши лекари.

mediapool.bg