Кламер БГ - Новини: С джип, пилета и дърва кандидат-кметове убеждават избирателите си

С джип, пилета и дърва кандидат-кметове убеждават избирателите си

България

|
Нед, 27 Окт 2019г. 19:49ч.
С джип, пилета и дърва кандидат-кметове убеждават избирателите си

Два дни преди изборите, на митинг един от кандидат-кметовете в пазарджишко село предлага на избирателите си лек автомобил като подарък, предаде бТВ в неделя. Името на селото и кандидат-кмета не се посочва заради изборния ден. БНТ пък съобщи, че в Хасково хора били провокирани в деня на вота да гласуват по правилния начин срещу обещания да получат пилета и дърва.

Видеозапис от митинга показва как той агитира жителите на селото да гласуват, като им обяснява: "Приготвил съм един малък подарък. Ако се случат нещата, а аз съм сигурен, че ще се случат. На 27-ми, с бюлетина…. Кмет на община Пазарджик… и кмет на кметство… моята особа. Приготвил съм един лек подарък, малък подарък, на някой жител, на който му се падне това нещо. Да се прибере вечерта с добър автомобил. Благодаря ви”.

Подаряваният джин е негов и това не е първият път, в който той подарява кола.

"Както винаги през последните 4 избори…, той изкарваше неговия личен автомобил и го даваше на томбола – Как така? – Украсява го през деня, хората от селото го гледаха и на 10 февруари е празник на селото, той го дава от една томбола”, разказа Стоимен Папазов, жител на селото.

След предишните кметски избори, подарък получили Георги Златанов и съпругата му.

"Това е колата. Трябва да си на центъра на площада и той избира някой от селото, ако го няма на площада - избира друг. Това при него е може би като традиция да си подарява неговата кола”, разказа Георги Златанов.

"Това, че имаме кола от 1500 или 2000 лв. не е проблем за един селски кмет. То всеки може да направи подарък за каквото иска. Няма проблем. Какъв е проблемът?", коментира кандидат-кметът с автомобила подарък.

Прокуратурата вече проверява случая.

В Хасково пък избиратели от кв. "Република" твърдят, че са им обещавани пилета и дърва, за да дадат гласа си, заради кето и секциите са доста посещавани и избирателната активност в града надхвърля 50%.

Секциите в квартал "Република" са сред най-посещаваните от избирателите днес. Част от активността бе провокирана от слуха, че всеки гласувал по определен начин ще бъде компенсиран с пиле. То трябвало да бъде получено от хранителен магазин, намиращ се на главната улица в квартала. От там отричат това да е така, но доста пилета са размразени в чакане на клиентите, защото те така ги искали.

В близкото село Брягово един от кандидатите за кмет е предлагал срещу подкрепа за себе си дърва за огрев. Според местни жители е имало и заплахи, че който не гласува за него няма да получи дърва за огрев.

В Бургаска област се водят пет разследвания за нарушения на изборния процес. В прокуратурата са постъпили сигнали от Бургас, Карнобат и Царево, като в Царево се води разследване за контролиран вот. В община Несебър се гласува масово, а в селата с ромско население и под строй. По данни на БНТ цената за глад с Несебър е достигнала 400 лв.

В село Оризаре отричат да са раздавани пари, но знаят какви суми се предлагат.

В созополското село Зидарово е оказван натиск върху жителите на ромската махала да гласуват и е засечен вот, заснет с мобилен апарат.

В Царево и сунгурларското село Подвис има извозвани до избирателните секции хора от кандидати за местната власт.

mediapool.bg