Кламер БГ - Новини: Пускането на трамваите по "Графа" пак се отложи - този път до второ нареждане

Пускането на трамваите по "Графа" пак се отложи - този път до второ нареждане

България

|
Пон, 10 Дек 2018г. 17:22ч.
Пускането на трамваите по "Графа" пак се отложи - този път до второ нареждане

Центърът за градска мобилност се отказа от поставянето на конкретни дати за възстановяването на трамвайните маршрути на линиите, преминаващи през ремонтиращата се от месеци столична улица "Граф Игнатиев".

Предпоследният срок за действие на временната организация на линиите 10, 12 и 18 беше 7 декември, но и той не беше спазен. Така на сайта на Центъра за градска мобилност, който отговаря за разписанието на обществения транспорт в София, беше пуснато ново съобщение за удължаване на въпросната "временна организация". Този път обаче вместо срок, в който ще действа тя, е написано само, че остава в сила "до второ нареждане".

Първоначално маршрутите на трамваите 10, 12 и 18 трябваше да бъдат възстановени на 2 октомври. Последва нов срок - 1 ноември. Малко преди изтичането му маршрутните промени бяха удължени до 17 ноември. А когато и тази дата наближи, се появи нов срок - до 7 декември.

Иначе от общината обясниха, че трамвайният път по улицата е напълно готов. Миналата седмица бяха подадени и документите в Дирекцията "Национален строителен надзор" за приемането на обекта. Кога обаче ще стане това, не е ясно.

Заради ремонта на линиите традиционният коледен ретро трамвай, която район "Средец" пуска преди Рождество, ще се движи по променен маршрут. Тази година той ще тръгва от пл. "Възраждане" и ще се движи към пл. "Македония", бул. "Прага", Национален дворец на културата, бул. "Пенчо Славейков", 14-ти ДКЦ, читалище "Петър Берон" и кв. "Иван Вазов". Трамваят ще тръгва на всеки кръгъл час от пл. "Възраждане" и на 30 минути от кв. "Иван Вазов".

През седмицата (от 17 до 23 декември) ще се движи от 15.00 до 19.00 часа, а в почивните дни (на 22 и 23 декември) от 10.00 до 14.00 ч.

Разходката с коледния ретро трамвай ще е безплатна за децата, но те трябва да бъдат придружени от възрастен с билет или карта.

Заради ремонта на линиите по "Графа" преди седмица оставка подаде зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Причината е, че той е разследван за длъжностно престъпление и във вторник трябва да се яви като обвиняем в следствието. Разследването е заради промяна в крачка на проекта за трамвайните релси, която доведе до смяна на материал за виброизолацията им.

Временно работата на Крусев пое зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Възможно е той да отговаря и за транспорта до края на мандата на кмета Йорданка Фандъкова.

mediapool.bg