Кламер БГ - Новини: Каракачанов продължава личната си офанзива срещу Скопие

Каракачанов продължава личната си офанзива срещу Скопие

България

|
Пон, 10 Дек 2018г. 19:00ч.
Каракачанов продължава личната си офанзива срещу Скопие

Вицепремиерът и военен министър продължава офанзивата си срещу Скопие, след като отношенията между България и Македония бяха закрепени с подписването на Договора за добросъседство миналата година.

"Напрежение в отношенията ни с Македония няма, но (политиците) в Скопие се самозабравят", коментира в понеделник Каракачанов (ВМРО).

Само преди два дни той заплаши, че ще се опита да блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език, и ако Македония не признае общата история до 1944 година.

Засега позицията му не е споделена от премиера Бойко Борисов или от другия вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, които се придържат към далеч по-умерен тон в отношенията си към Скопие.

По-късно в понеделник от Брюксел Захариева каза, че българският интерес е Македония да влезе в ЕС и НАТО, но отбеляза, че Скопие трябва да изпълнява всички поети ангажименти за добросъседство.

В Скопие се самозабравят

"В Скопие се самозабравят и не е лошо от време на време да ги вкарваш в пътя. След подписване на договора (за добросъседство с България) през август Скопие възприема една тактика да хитрува и да натрапва съществуването на македонски език не само на своя територия, но и на територията на другите държави”, посочи Каракачанов пред БНТ.

Темата за Македония е неизменна част от "патриотичното" фолио на Каракачанов и партията му ВМРО, които загубиха известно доверие, след скандалите с даването на българско гражданство.

Конкретната причина Каракачанов отново да заложи на силно популярния в България остър тон към Скопие бе ”поредното провокативно изказване на премиера Зоран Заев пред парламента на Македония, в което той вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това”.

Според Каракачанов тактиката на управляващите в Скопие е да бавят изчистването на историческите въпроси, без да приемат корекции в своята пропаганда.

“Кой друг прави това по толкова глупав начин - да дезинтегрираш собственото си общество и да го противопоставяш срещу съседите му?”, попита вицепремиерът.

Той бе категоричен, че "нямаме интерес да прокарваме в НАТО и Европейския съюз държава, която утре от позицията на пълноправно членство ще започне да ни създава още по-големи проблеми".

Правителството на Бойко Борисов обаче неизменно подкрепя евроатлантическата перспектива на Скопие, като премиерът демонстрира много топли отношения с македонския си колега Зоран Заев, въпреки че той е социалист.

Каракачанов очаква още тази седмица общата българо-македонска комисия, която трябва да изчиства спорните исторически въпроси, да се позове на автентичните документи.

"Да ми покажат някой автентичен документ, че Самуил е македонски цар, аз ще им се извиня. Само че, Василий II е наречен "българоубиец", обясни той.

Според договора между България и Македония обща комисия трябва да реши спорните исторически въпроси, но Каракачанов посочва, че не е доволен от досегашната ѝ работа.

"Ние не се съгласяваме историята на българския народ, част от тази история, която се е развивала в Македония, да бъде ограбвана и фалшифицирана", посочи той.

Захариева: Българският интерес е Македония да влезе в ЕС и НАТО

По-късно в понеделник след заседанието на Съвета "Външни работи" в Брюксел външният министър Екатерина Захариева коментира, че очаква конкретни резултати от съвместната българо-македонска комисия.

"България призова за започване на преговори за членство с Република Македония и Албания. Нашата страна обаче отправи и друг призив - добре е, че подписахме Договора за приятелство с Република Македония, но много по-важно е изпълнението му. Изрично изискване на България е при преговорите за членство да се изпълняват всички поети ангажименти за добросъседство”, заяви след дискусиите вицепремиерът Захариева.

В неделя македонското министерство на външните работи коментира, че думите на Каракачанов може да създадат отрицателни нагласи и враждебност вместо приятелство.

"Република Македония ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, в духа на Договора с България и европейските ценности", посочиха от външното министерство в Скопие.

По въпроса за скандалите в “Обединени патриоти“ Каракачанов обясни: “Ние българите сме царе на това сами да си създаваме проблеми”.

По думите му в момента в "малката" коалиция на Обединените патриоти има затишие, което е “благотворно, защото дава време за размисъл и по-умни решения”.

Каракачанов обясни, че националистите е трябвало да работят по активно за повишаване на доходите на гражданите и за решаване на проблема с фалшивите удостоверения, които дават право на инвалидни пенсии.

mediapool.bg