Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е участвала в решението за "пробитата" система за разпределение на делата

Прокуратурата е участвала в решението за "пробитата" система за разпределение на делата

България

|
Вт, 07 Апр 2020г. 09:24ч.
Прокуратурата е участвала в решението за "пробитата" система за разпределение на делата

Прокуратурата е имала право на представител във всяка от експертните работни групи, които са се занимавали с проблема със случайното разпределение на делата в съдебната система в периода 2013-2015 г., показва проверка на Mediapool. Въпреки това главният прокурор Иван Гешев обяснява как сега изведнъж научил, че делата в системата могат да се разпределят с електронен подпис от всеки потребител на съдебния софтуер.

Държавното обвинение е имало право на свой представител и в двете междуведомствени групи, които през 2014 и 2015 г. са избирали софтуера АСУД на "Смарт системс 2010" като "временно" решение за разпределение на делата, взето под натиска на Европейската комисия. Отделно от това, в решението на ВСС участват представителите на прокуратурата. Право на глас има и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, който е член по право на ВСС.

В средата на юни 2015 г. започва тестването на новия продукт на "Смарт системс", който е въведен във всички съдилища от 1 октомври същата година. По това време в прокуратурата също е въведен одобрен от ВСС нов модул за случайно разпределение на преписките. Той е вграден в унифицираната информационна система на прокуратурата. Софтуерът съвместява автоматично принципа за случайно разпределяне с натовареността на прокурорите.

По отнова време работните групи към ВСС се концентират върху това, че новата софтуерна система за делата има подобрена защита. Основното е, че разпределението на делата винаги оставя следа. Гаранцията е именно електронният подпис на извършилия разпределението на делото. Старата система "Лоу чойс" може да бъде манипулирана без да оставя следи.

На 15 януари 2015 г. с решение на ВСС е създаден Междуведомствен съвет за информационна сигурност в органите на съдебната власт. В него влизат експерти само от ВСС, двете върховни съдилища и прокуратурата. Съветът не е разпуснат официално и до този момент, но очевидно не е функционирал в продължение на години.

На 3 април тази година главният прокурор Иван Гешев обвърза проблемите в системата за делата с бившия министър на правосъдието и настоящ съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, както и със съдия Калин Калпакчиев. Пред БНТ той обяви, че системата е създадена под натиска на Иванов и Калпакчиев, известни с това, че са сред най- последователните критици на статуквото в съдебната система.

Прокурор Гешев заяви как фирмата, изпълнила софтуера, е избрана без обществена поръчка, но спести факта, че държавното обвинение участва равностойно в този избор.

От думите на Гешев се разбира, че едва сега оказало, че системата не е сигурна и всеки с електронен подпис и почти никакви компютърни умения "може да влезе и да прави всичко". Гешев очаквано атакува и председателя на ВКС Лозан Панов, заявявайки, че си задава въпроса защо Панов и "неговите присъдружни 2-3 дами се хвърляха като Матросов на амбразурата да защитават тази система".

"Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система", обобщи Гешев, след като няколко пъти повтори, че системата е "пробита", а той е потресен.

От изявленията до медиите стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е получил одитния доклад поне четири дни преди той да бъде пратен на шефа на ВКС Лозан Панов.

"Поради множеството публични интерпретации относно съдържанието и заключенията в одита, направени през последните дни от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС, председателят на Върховния касационен съд призовава в страницата на Висшия съдебен съвет в интернет да бъде публикуван документът, за да могат българските граждани сами да се запознаят с неговото оригинално съдържание", призовава съдия Панов.

От решенията на ВСС обаче става ясно, че прокуратурата е равнопоставен участник в процеса по избора на "Смарт системс".

В три поредни доклада (2013-2015 година) Европейската комисия оказва значителен натиск за решаване на проблема със случайното разпределение на делата. Това е видно и от официалните съобщение на ВСС. От тях се разбира, че ВСС използва натиска от ЕК като оправдания да сключи бързо договор със "Смарт системс" без обществена поръчка. В крайна сметка временното решение на съдебния съвет остават да функционира за постоянно.

Въпреки огромното си влияние във ВСС, предишният главен прокурор не е направил достатъчно, за да се ускори процесът по изработване на постоянно решение за разпределението на делата.

Скандалът, който произвеждат ВСС и прокурор Иван Гешев, дава основание на ЕК да преразгледа решението си за прекратяване на мониторинговия механизъм върху страната.

mediapool.bg