Кламер БГ - Новини: Таксиметрови шофьори излязоха на протест, искат държавна помощ

Таксиметрови шофьори излязоха на протест, искат държавна помощ

България

|
Вт, 07 Апр 2020г. 14:43ч.
Таксиметрови шофьори излязоха на протест, искат държавна помощ

Таксиметрови шофьори от различни компании излязоха на протест в центъра на София. Те се опасяват, че заради извънредно положение и резкият спад на клиенти, ще се стигне до масови.

По сметки на бранша от общо около 6000 коли в столицата в момента на работа излизат не повече от 2000.

Шофьорите искат да получават държавна помощ в размер на 1000 лева, да имат право да се движат в бус лентите и да се осигури зона за сигурност в автомобилите.

"В момента, в тази криза, в това извънредно положение, искаме ваучери за 1000 лв. – за гориво, за сервиз, за ремонт на колите, за ЦДП и за всички текущи разходи", каза таксиметровият шофьор Петър Караиванов, цитиран от БГНЕС.

Протестиращите настояват за замразяване на лизингите, както и намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси и да получават съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти.

Друга тема, която повдигнаха е тази за тарифите, който не са променяни от години."Дневната тарифа трябва да е 1.60 лв., а нощната – 2 лв. Първоначалната такса навсякъде се определя на цената на два билета, следователно става 3.20 лв. първоначална такса и 80 ст. за престой", посочи още Караиванов.

mediapool.bg