Кламер БГ - Новини: Прокуратурата разследва Лена Бориславова за неизгодна сделка

Прокуратурата разследва Лена Бориславова за неизгодна сделка

България

|
Пон, 04 Юли 2022г. 15:54ч.
Прокуратурата разследва Лена Бориславова за неизгодна сделка

Прокуратурата разследва Лена Бориславова за неизгодна сделка

Софийската градска прокуратура разследва началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова за сключена неизгодна сделка, но досъдебното проиводство не е образувано срещу нея, както по-рано през деня съобщи бТВ.

Държавното обвинение наблюдава досъдебно производство за "съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда", което се води срещу неизвестен извършител.

Повод за разследването е договор на Българската банка за развитие за правно обслужване с кантората, в която е работила Бориславова преди да влезе в политиката.

Първата информация по този случай изтече в сайта "Гласове". Договорът е сключен от управата на ББР на 1 юли 2021 година, като подписалите са Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Контрактът с адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ е за месечно възнаграждение от 13 690 лв. без ДДС,

По този договор Лена Бориславова е посочена като лице за контакт, но договорът е сключен с кантората, а не със самата нея. Към онзи момент Бориславова не е заемала позиция в изпълнителната власт.

Договорът на ББР с адвокатската кантора е прекратен три месеца по-късно, когато Лена Борисовлавова решава да влезе в политиката с "Продължаваме промяната".

В края на юни Бориславова коментира по този случай в профила си във Фейсбук:

"Прокуратурата се е “самосезирала”, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала на новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“.

mediapool.bg