Кламер БГ - Новини: Прокуратурата разследва за корупция доставчик на военната авиация

Прокуратурата разследва за корупция доставчик на военната авиация

България

|
Четв, 18 Юли 2019г. 12:48ч.
Прокуратурата разследва за корупция доставчик на военната авиация

Спецпрокуратурата разследва дружеството “Балкантел“, което е един от сериозните доставчици на оборудване за Военновъздушните сили (ВВС).

Претърсват се офиси на компанията и жилищата на трима души в София.

Досъдебното производство е за корупция и търговия с влияние и е свързано с доставяното от “Балкантел” оборудване за нуждите на Военновъздушните сили.

Специализираната прокуратура е изискала и съответните документи от Министерството на отбраната и ВВС.

От прокуратурата обясниха, че заради разследването няма да предоставят повече информация.

С какво се занимава "Балкантел"?

"Балкантел" се занимава с телекомуникационни системи във военната и в цивилната авиация, пренос на всякакъв вид информация по въздух, оптичен или меден кабел, с приложение в железопътния транспорт, отбраната, авиацията и други, интеграция на комплексни мрежови системи, мобилни решения и други. Създадена е още през 1990 година.

От информацията на прокуратурата не става ясно какви проекти точно се разследват, но според данни от сайта на компанията тя е направила системата за мониторинг в реално време (така нар. Front Desk) на военните летища "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".

Освен това е изградила интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС. По проекта се е работело от 2009 до 2017 година.

На сайта на фирмата има информации и за други проекти, от които става ясно, че тя е сред основните доставчици и партньори на военната авиация. Сред клиентите й са посочени АЕЦ "Козлодуй", Национална електрическа компания (НЕК), "Булгартрансгаз", Национална компания "Железопътна инфраструктура" и други.

Скандалът около външно министерство

В края на 2016 г. името на фирмата бе замесено в скандал около външно министерство, разпален от депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Тогава компанията обяви, че ще съди Вигенин, който заподозря публично корупционна схема с участието на компанията във ведомството. През декември 2016-та той съобщи, че е сезирал прокуратурата.

Според обясненията му редица български посланици са получили грами и фактура на фирма "Балкантел”, по която трябвало да преведат по над 30 хил. евро за купуване и инсталиране на нова телефонна централа. Обяснено било, че нововъведението се прави за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

По сигнала на Вигенин прокуратурата обвини бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин в безстопанственост във връзка със закупуването на 12 телефонни централи от фирма "Балкантел“ без обществена поръчка. По-късно обаче той бе оправдан от съда.

mediapool.bg