Кламер БГ - Новини: Прокуратурата разследва дали дете е принуждавано да живее в нечовешки условия

Прокуратурата разследва дали дете е принуждавано да живее в нечовешки условия

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 12:35ч.
Прокуратурата разследва дали дете е принуждавано да живее в нечовешки условия

Снимка: Pixabay

Прокуратурата във Враца е образувала дело по сигнал за отглеждане на 7-годишно дете в нечовешки условия. Разследването е за принуда, а обвинения са повдигнати на пастрока на момиченцето. Засега разследващите не съобщават повече подробности, тъй като в случаи, в които пострадалите са деца, има допълнителна забрана за даване на информация.

Знае се, че детето е живяло заедно с майка си и втория си баща във врачанско село. В семейството има още едно дете. Пред социални работници и полиция пострадалото момиченце е разказало, че не е било пускано в къщата, а е било държано в отделна стопанска постройка, в която имало мишки и паяци, но няма отопление. Не е имало дрехи, а храна му е давана рядко. Колко често и за какъв период се е случвало това към момента не е уточнено.

Детето е споделило и в училище, че е бито от пастрока си. Оттам обаче не са подали сигнал до социалните служби, защото не били сигурни каква е истината. Причината за съмнението била, че пак момиченцето казвало, че и в детската градина е лъгало така. В крайна сметка службите са се задействали след сигнал от човек от селото.

"От училището не е подаден сигнал, което буди притеснение у нас. Сигналът е подаден от жител на въпросното населено място. При извършване на проверката по сигнала колегите са установили, че сигналът се потвърждава като достоверен и детето наистина живее при тези условия. Предприета е мярка за закрила, настанено е в семейство на роднини", заяви пред Нова телевизия Мария Търнавска от социалната служба във Враца.

От прокуратурата потвърдиха, че сигнал за случая е подаден миналата сряда. Детето е било намерено да спи върху дъска, сложена на гуми и с постлано одеяло. Има данни, че момиченцето е било заплашвано, бито, душено и наказвано, става ясно от съобщението на прокуратурата.

"Многократно момичето било затваряно само в помещение без елементарни битови условия - без дневна светлина и отопление, принудено да нощува на дървена дъска, поставена върху автомобилни гуми, да се храни един път дневно", пише в него.

Засега от прокуратурата не коментират дали и на майката ще бъдат повдигнати обвинения. Наблюдаващият прокурор Веселин Тодоров даде изявление в сряда и обясни, че са дадени указания за събиране на доказателства, но отказа подробности, защото това можело да попречи на разследването.

mediapool.bg