Кламер БГ - Новини: Премиерът спира трансформацията на “Лозенец“ в детска болница

Премиерът спира трансформацията на “Лозенец“ в детска болница

България

|
Пет, 14 Дек 2018г. 13:33ч.
Премиерът спира трансформацията на “Лозенец“ в детска болница

Правителството ще оттегли предложението си за превръщането на

“Лозенец“ в национална детска болница. Това обяви премиерът Бойко Борисов в петък пред журналисти в Брюксел. Той обаче ще настоява болницата да бъде прехвърлена на Министерството на здравеопазването и да не бъде повече “правителствена“, защото това го дразни.

По повод недоволството на Софийския университет, че с проекта за детска болница се разсипва учебната база на Медицинския факултет, Борисов коментира, че не е очаквал такава реакция, но приема аргументите на академичната общност.

"Това не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име правителствена, независимо, че се ползва и от президентството, и от Народното събрание, и от съдебната система. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, само че срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите, преподавателите. Затова - окей", коментира Борисов.

Премиерът е съгласен болницата да се запази университетска в сегашния й вид, но държи тя да се прехвърли към здравното министерство.

“Не считам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на МС, е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променят само това, да не е "правителствена" болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница“, обяви той,

“Дори ще се опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, но държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването, както всички останали болници, да се казва "Лозенец" и да се махне “правителствена“, което ме дразни. По тази логика вие трябва да зададете въпросите към мен, а това не е редно, има здравен министър, който управлява болниците", каза Борисов.

Болницата изненадващо се оказа с 30 млн. лева дълг, заради което има наложени запори, а заплатите на персонала се бавят. Преди ден след сериозен обществен и акадамичен натиск парламентарната здравна комисия отхвърли законовата поправка за промяна в статута на болницата, което трябваше да е първата стъпка към превръщането й в национална детска болница.

Срещу предложението бяха изразени много резерви, както от академичната общност, така и от педиатри, защото е спорно доколко "Лозенец" има капацитета да отговори на потребностите на една модерна детска болница, дори и при построяването на втори корпус, каквито бяха плановете на МЗ.

След намесата на Борисов проектът за изграждането на детска болница, който се коментира от 20 години, отново е замразен.

mediapool.bg