Кламер БГ - Новини: Председателят на БАН и единствен кандидат за поста бе преизбран

Председателят на БАН и единствен кандидат за поста бе преизбран

България

|
Пон, 30 Ноем 2020г. 19:57ч.
Председателят на БАН и единствен кандидат за поста бе преизбран

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, който бе и единственият кандидат за поста, получи втори мандат начело на институцията до 2024 г., реши общото събрание на БАН за избора, провело се онлайн в понеделник.

Това е станало чрез тайното гласуване, проведено по предварително уточнен график.

Акад. Ревалски е преизбран на поста с подкрепата на 68 от 86 гласували членове на общото събрание на БАН. Подадени са били 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с "не".

В Програмата си за управление (2021-2024 г.) той залага на устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива.

Акад. Юлиан Ревалски е председател на Българската академия на науките от 2016 г., а в периода 2013-2016 е бил директор на Института по математика и информатика на БАН.

Научният му интерес е свързан с изследване на оптимизациите, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ - геометрия на банахови пространства и монотонни оператори и в сферата на общата топология - топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения.

Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти.

mediapool.bg