Кламер БГ - Новини: Фандъкова ще напасва "зеления билет" към праймтайма на телевизиите

Фандъкова ще напасва "зеления билет" към праймтайма на телевизиите

България

|
Вт, 01 Дек 2020г. 14:41ч.
Фандъкова ще напасва "зеления билет" към праймтайма на телевизиите

Софийският кмет Йорданка Фандъкова ще напасва "зеления билет", който позволява целодневно ползване на градския транспорт за 1 лев в дните с бум на фини прахови частици във въздуха, към вечерните новинарски емисии на телевизиите. За целта, вместо 24 часовото мерене на замърсяването да е от полунощ до полунощ, общината планира да прави това от 16 часа до 16 часа, за да хване праймтайма на телевизионната програма при обявяването на мярката и така да информира гражданите още от предишната вечер, че в утрешния ден ще се прилага "зелен билет".

Фандъкова потвърди изтеклите информации, че занапред се планира "зелен билет" да се прилага и при по-малко прашен въздух, но от думите й стана ясно, че отново ще се действа на принципа след дъжд-качулка, т.е. обявяване след 24 часово доказано замърсяване, а не на база прогноза за замърсяване.

В праймтайма на телевизиите

"Вместо да следим замърсяването 24 часа от 0 часа до 0 часа, ще бъде от 16 часа до 16 часа, така че във вашите емисии още вечерта да може да се обявява зеления билет", каза Фандъкова пред Нова тв.

Очаквано, това ще донесе възможности за по-ранно известяване на софиянци и осигуряване на информиран избор в следващия ден да изберат метрото, вместо автомобила си, но в същото време ще даде повод и за многобройни телевизионни изяви на общината в най-гледаното време.

Фандъкова посочи, че предстои на следващата си сесия Столичния общински съвет да гласува новия механизъм за обявяване на зелен билет, като мярката ще стартира при замърсяване над 150 микрограма на кубичен метър, вместо изискваните до момента над 200 микрограма. Реално, планира се мярката да се прилага при тройно по-голямо замърсяване с фини прахови частици, вместо с четворно, тъй като в момента допустимата норма е 50 микрограма на кубичен метър.

На директен въпрос, кога най-накрая ще има ефект за въздуха от тези мерки, Фандъкова посочи, че макар и бавно те вече са факт.

"Резултатите са плавни и бавни, работим от няколко години по този въпрос изключително целенасочено", каза тя. Тя уточни, че днес въздухът в София е в добри норми. Както Mediapool писа в предходните дни столицата бе сред най-замърсените градове в ЕС и света, наред с Делхи в Индия и Прищина в Косово.

Битка и с калните петна за по-чист въздух

Изненадващо, от думите на кмета стана ясно, че Столична община започва битка с калните петна из столицата с надеждата да осигури по-чист въздух на гражданите.

"Запрашаването в града идва и от праха и от строителни обекти и от колите, които излизат от калните пространства. Затова обявихме и вече работим по нова програма за облагородяване на такива кални точки - 76 са точките в София. Облагородява се вече в Овча Купел, в Красна поляна, в Надежда", обясни още кметът.

Последно, на 24 ноември общината съобщи, че е приключило облагородяване на първия от общо 7 обекта за 2020 г., определени като "кални точки" и източници на запрашаване в София.

Първото място се намира в кв. "Овча купел" и с неговата реализация са осигурени над 100 регламентирани места за паркиране.

Засадени са 30 бр. широколистни дървета и над 75 м зелена ивица от храсти, като част от мерките за намаляване на запрашаването в района.

Облагородяването на "кални точки" и в другите два пилотни района - Красна поляна и Надежда се очаква да приключи до средата на декември.

Слаби резултати със смяната на печките

Столичният кмет отново посочи, че най-голямото замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици идва от горенето на дърва и въглища, което се случвало не само в крайните квартали на столицата, но на места и в центъра й.

Опитите на общината за смяна на цапащите печки с такива на пелети или връзка на домакинствата с газ или парно, обаче постигат слаби резултати. От 55 000 домакинства, ползващи дърва и въглища, едва 5500 са заявили желание за смяна на отопление, а на други 500 са сложени филтри на комините. Фандъкова уточни, че те намаляват замърсяването с 80%.

mediapool.bg