Кламер БГ - Новини: Предизвестен избор: Диана Ковачева е единствен кандидат за омбудсман

Предизвестен избор: Диана Ковачева е единствен кандидат за омбудсман

България

|
Четв, 12 Март 2020г. 15:37ч.
Предизвестен избор: Диана Ковачева е единствен кандидат за омбудсман

Временно изпълняващата длъжността омбудсман Диана Ковачева е единственият кандидат за поста на национален обществен защитник. Номинацията ѝ за поста е внесена от ГЕРБ. Нито една друга партия не е направила предложение за поста.

Процедурата за избор на нов омбудсаман се налага, защото скоро изтича мандатът на Мая Манолова, която подаде оставка миналата година, за да се включи в битката за кмет на София. Тогава Ковачева, която беше зам.-омбудсман, пое овакантения пост, за да довърши мандата, както е предвидено в закона.

Манолова бе избрана за омбудсман през 2015 година. Допреди това тя беше депутат от БСП и видна опозиционерка. За да стане обаче омбудсман, Манолова получи неофициалната благословия на Борисов и гласовете на ГЕРБ.

Омбудсманът се избира от Народното събрание, а мандатът му е 5 години и може да бъде преизбиран само за още един мандат. Сега за пръв път депутатите ще избират национален обществен защитник с явно гласуване. Досега вотът им беше таен.

Ковачева беше правосъден министър от първия кабинет на премиера Бойко Борисов. Тя е доцент по международно право и международни отношения. Била е изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация Прозрачност без граници. Ковачева бе избрана за зам.-омбудсман през януари 2016 година, след като бе предложена за поста от Манолова.

mediapool.bg