Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър: ВСС избърза с избора на Сарафов

Правосъдният министър: ВСС избърза с избора на Сарафов

България

|
Пет, 16 Юни 2023г. 16:33ч.
Правосъдният министър: ВСС избърза с избора на Сарафов

Атанас Славов. Снимка: БГНЕС

"Със сигурност изборът беше по-бърз от очакваното и това поставя съответните въпроси".

Така правосъдният министър Атанас Славов коментира скоростното решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което шефът на следствието Борислав Сарафов бе посочен временен главен прокурор. Той заема поста след като от над един месец бе в конфликт с бившия началник на държавното обвинение Иван Гешев.

В петък прокурорската колегия реши въпроса набързо. Те възложиха Сарафов да бъде бъде намерен и попитан дали иска да заеме позицията и след това набързо го избраха.

Това се случи въпреки че главният прокурор по принцип се избира от Пленума на съвета, т.е. в гласуването участват и съдиите. В първото се изявление Сарафов заяви, че ще преразгледа исканията за сваляне на имунитети, внесени от предшественика му в парламента.

"Тепърва изборът на г-н Сарафов трябва да бъде легитимиран и оправдан публично", каза още Славов.

Той посочи, че това не означава край на реформите в прокуратурата. Тъкмо обратното, от ПП-ДБ ще продължат да настояват за промени в конституцията, с които да се намалят правомощията на главния прокурор.

"Очевидно е, че Сарафов изигра основна роля в процеса по сваляне на Иван Гешев от поста му, както е и очевидно, че дълги години той бе безмълвен регистратор на събитията в прокуратурата, на нейното избирателно действие и бездействие, на изпълнението на поръчки и "навлизането на политиката в нея" , както той сам се изрази в острите атаки срещу вече бившия си началник“.

Това записаха в своя позиция от инициативата "Правосъдие за всеки". От там подчертаха още, че явно се прави „нова схема“ за овладяване на длъжността един дълъг "временен период".

Прокурорската колегия на ВСС е превишила правомощията си, защото тя не може да назначава главен прокурор. Това решение се взема от Пленума, заявиха пък от Българския хелзинкски комитет.

"След като дълго пренебрегваха становищата на гражданското общество за негодността на Гешев за поста на главен прокурор, те изведнъж провидяха тази негодност едва след изявлението на Мария Габриел, че първата й работа като министър-председател би била да поиска оставката на Гешев. Веднага след това те внесоха едно искане за освобождаването му, а впоследствие го оттеглиха, без да споделят мотиви за действията си. Въпреките продължителните дебати в пленума на ВСС съмненията за политическа ангажираност на членовете на прокурорската колегия само се засилиха", написаха от организацията.

mediapool.bg