Кламер БГ - Новини: Посолството на Украйна обвини шефката на СЕМ в "недопустимо изопачаване на факти"

Посолството на Украйна обвини шефката на СЕМ в "недопустимо изопачаване на факти"

България

|
Ср, 21 Юни 2023г. 19:41ч.
Посолството на Украйна обвини шефката на СЕМ в "недопустимо изопачаване на факти"

Соня Момчилова, сн. БГНЕС

Посолството на Украйна в България обвини в сряда шефката на СЕМ Соня Момчилова в манипулация относно изказванията й за клането в Буча. Преди ден Момчилова в подкаста на Асен Генов обяви, че "пропаганда има и в обратна посока", като даде примери: "за заболяването на Путин, за това, че умрял, за Буча и т.н". Момчилова обаче не уточни защо визира Буча в изрежданията си. Преди ден тя защити предаването по БНР на Петър Волгин с аргумет, че "лъжата също има право на живот". Част от членовете на СЕМ изризаха мнение, че водещият разпространява руска пропаганда в национален ефир.

Недопустимо изопачаване на факти

"Посолството на Украйна в България счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия, направени по време на интервю за предаването „Контракоментар“.

Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна", се посочва в позицията на посолството, публикувана във фейсбук.

От посолството припомнят, че трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. В документа се посочва: "Ние, представителите на държавите и международните организации, събрали се на 31 март 2023 г. за срещата на върха в Буча относно отговорността на Русия за престъпленията в Украйна... решихме следното: да осъдим по най-категоричен начин тежките престъпления по международното право, извършени на територията на Украйна, включително клането в Буча, което се превърна в символ на ужасите на руската агресия".

1400 убийства, сред които на 37 деца

След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област, се добавя в позицията на посолството.

“Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, как то и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта)”, добавят още оттам.

От Посолството на Украйна очакват от СЕМ и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО.

mediapool.bg