Кламер БГ - Новини: Ще се счупи ли сглобката? ПП предупреди ГЕРБ за забежките с ДПС, Борисов недоволен от назначенията

Ще се счупи ли сглобката? ПП предупреди ГЕРБ за забежките с ДПС, Борисов недоволен от назначенията

България

|
Четв, 22 Юни 2023г. 12:19ч.
Ще се счупи ли сглобката? ПП предупреди ГЕРБ за забежките с ДПС, Борисов недоволен от назначенията

Ще се счупи ли сглобката? ПП предупреди ГЕРБ за забежките с ДПС, Борисов недоволен от назначенията

Напрежението между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ нарасна в четвъртък след призива на Кирил Петков към Борисов да спре да се опира на подкрепата на ДПС и "Възраждане", а лидерът на ГЕРБ изрази недоволството си от "чистката", която ПП провеждала в администрацията.

“Няма как да продължи този парламент, ако ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства. Това е не само предупреждения, а призив, че те вкарват огромен риск в политическата система“, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков в четвъртък в парламента.

Поводът за коментара на Петков е заседанието на правната комисия в сряда, на което не се състоя изслушването на министъра на правосъдието Атанас Славов (ПП-ДБ), защото беше блокирано с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Според Петков това е свидетелство за много притеснителна тенденцияи попита кой го е страх от изслушването на правосъдния министър заради подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов

“Общество е настръхнало“ заради тази подмяна, каза съпредседателят на ПП.

“Защо ГЕРБ-СДС използва алтернативни мнозинства, за да блокира важни за обществото неща?“, попита Петкови каза, че използването на плаващото мнозинство с ДПС и “Възраждане“ е проблем за ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му напомни, че не може да очаква друго, след като няма подписано коалиционно споразумение и поиска "успокояване на топката". Той даде да се разбере, че не смята да променя поведението на своята формация в парламента.

"Нашите закони са по-добри и събират мнозинства", обясни Борисов и допълни, че ГЕРБ ще продължи да предлага законопроектите и да търси мнозинства.

"Българският народ искаше редовно правителство. Ние потиснахме цялото си его, защото явно Петков не може или по-точно Лена Бориславова не може - от вчера пише SMS-и, че "ще счупим сглобката". Аз не съм правил сглобки и не участвам в тях", каза Борисов.

"Умението да управляваш, казвам го приятелски на г-н Петков, е да правиш мнозинства, така работи парламентарната република. Трябва да направиш мнозинство. Надали навремето ми е било любимото нещо да правя мнозинство с Реформаторския блок, после с Патриотичния фронт, правихме всичките компромиси, за да има 121 гласа", каза Борисов.

Той обвини ПП-ДБ, че правят чистки в администрацията .

“Навсякъде върви чистка с поставени навсякъде техни хора, дори на цели фамилии искат да им се намери място, столове. Какво на Асен Василев като власт не му е дадено? Данъчните служби, ние нямаме нито един човек там, митниците – нямаме нито един там, АДФИ, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия, гранична, вътрешна сигурност и пак не им стига власт“, каза Борисов.

Накрая лидерът на ГЕРБ одобри ставащото в съдебната система след смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов, който започна да изпълнява неговите функции.

"Хората в съдебната система осъзнаха, понеже са по-умни и организирани, разбраха думата за независимост. Със загриженост към Христо Иванов и Петков ще им кажа, че никога повече съдебната система няма да допусне намесата на политици. Това нещо се случи оня ден във ВСС. Аз ще направя това, което Христо Иванов искаше - по-голяма квота на съдиите, по-голяма квота на прокурорите, парламентарната квота да е минимална", каза лидерът на ГЕРБ.

Идеята на “Демократична България“ за съдебна реформа не е такава, каквато я цитира Борисов. Предложението е за намаляване на политическата вкота в Съдийския съвет и увеличаването й в Прокурорския, за да може държавното обвинение да бъде по-отчетно пред общество.

От началото на 49-я парламент ГЕРБ предпочита да играе с плаващи мнозинства, като някои знакови решения минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Освен блокирането на изслушването на Атанас Славов, друго такова решение бе изваждането на следствието от административния контрол на прокуратурата по идея на "Възраждане".

Президентът наложи вето на тази поправка в съдебния закон заради използваната от мнозинството в парламента противоконституционна процедура.

mediapool.bg