Кламер БГ - Новини: Посланикът на България в Индия встъпи в длъжност с народна носия

Посланикът на България в Индия встъпи в длъжност с народна носия

България

|
Четв, 14 Март 2019г. 09:21ч.
Посланикът на България в Индия встъпи в длъжност с народна носия

Новият посланик на България в Индия Елеонора Димитрова встъпи в длъжност по нетрадиционен начин. Тя връчи акредитивните си писма в Делхи облечена в народна носия.

Това съобщи Българският дипломатически институт, който разпространи снимки във Фейсбук.

От пресслужбата на Министерството на външните работи обясниха, че с избора на облекло Димитрова е направила така, че България да покаже богатите си традиции.

"Много се радвам, че създадох положителна новина за България. Получих много топли отзиви", каза Елеонора Димитрова пред Нова телевизия по телефона от Делхи.

Тя обясни, че се е спряла на носия от шопския край след като е разгледала редица образци. Носията е била специално ушита за нея от варненска фирма. В нея дискретно е вплетена българска нишка – на ръкавите и деколтето гайтанът е с цветовете на българското знаме, каза Димитрова.

Посланикът ни в Индия посочи, че е решила по този оригинален начин да връчи акредитивните си писма, защото обича българската култура и националните ни традиции, а и протоколът разрешавал.

"Това е дин от невербалните инструменти на дипломацията, който може да използваме", каза Димитрова.

"Беше прекрасна възможност да представя нашите традиции в една древна държава с вековни традиции като Индия", заяви още посланикът ни.

Елеонора Димитрова беше официално назначена на поста в средата на януари.

Дипломатическата й кариера започва по времето на външния министър Соломон Паси. Първоначално тя беше директор на пресцентъра на Министерството на външните работи. По времето на процеса срещу българските медици в Либия беше назначена в началото като втори дипломат в посолството ни в Триполи, а след това стана и първи секретар през 2003 г.

Дипломатическата й кариера след това преминава през Германия, Чехия и Бразилия, където е била консул.

mediapool.bg