Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов: Всички трябва да работим за среща НАТО-Русия

Бойко Борисов: Всички трябва да работим за среща НАТО-Русия

България

|
Четв, 14 Март 2019г. 13:12ч.
Бойко Борисов: Всички трябва да работим за среща НАТО-Русия

"Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години", каза премиерът Бойко Борисов по време на Седмия глобален Бакински форум в рамките на работното си посещение в Азербайджан.

Той коментира, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи.

"Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт", добави премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов коментира, че винаги се с стремил да има Брекзит със сделка или договор при ясни правила.

"Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно - и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона", каза Борисов.

Той каза, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане.

"С колегите от ЕС положихме огромни усилия - с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме", каза Борисов.

Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички.

Българският премиер спомена и "ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й".

"Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония", припомни премиерът Борисов.

mediapool.bg